U Bijelom Polju u školi sa tri područna odjeljenja svega 65 đaka

U Bijelom Polju u školi sa tri područna odjeljenja svega 65 đaka

Osnovna škola „Milomir Đalović“ iz bjelopoljskog sela Sušica, koja se nalazi na prostoru Koritske visoravni na 1.120 metara nadmorske visine, proslavila je 53 godina uspješnog postojanja i rada.

Direktor škole Milko Đalović naglasio je da u ovoj vaspitno – obrazovnoj ustanovi, sa tri područna odjeljenja, nastavu trenutno pohađa 65 učenika što je, kako je dodao, znatno manje nego što je to ranije bilo.

– Nekada je u ovoj školi bili i preko 300 đaka, ali kako su prolazile godine taj se broj na žalost smanjivao. Danas u matičnoj školi i područnim odjelenjima u Negobratini, Đalovićima i Ličinama imamo svega 65 đaka.Pad broja učenika je veoma zabrinjavajući, ne samo u našoj školi već na čitavom prostoru bjelopoljske opštine – kazao je Đalović i naglasio da škola u Sušici postiže dobre rezultate, te da su mnoga velika imena prva slova naučila upravo u njoj.

– Državni prvak u atletskim disciplinama ponikao je iz naše škole, imamo državne tužioce, doktore, profesore koji su prva slova naučili u našoj školi – naglasio jer Đalović i dodao da su ove godine renovirali Područno odjelenje u Đalovićima i po prvi put uveli struju, uredili učionicu, promijenili prozore. U Područnom odjeljenju Ličine takođe su promijenili prozore i planiraju da promijene i krovni pokrivač. U matičnoj školi u Sušici postavljen je novi krovni pokrivač, urađena je mala sala i od jedne velike napravljene dvije manje učionice.

– Veliku pomoć u ovim radovima imali smo od Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija. Dobili smo kompjutere, televizore, projektore, knjige…tako da imamo sve neophodne uslove za dobar rad – kazao je Đalović i dodao da je glavni problem prevoz đaka do škole jer je postojeći školski kombi često u kvaru. Takođe, kako je kazao, i nastavnicima koji putuju otežan je dolazak zbog izvođenja radova na magistralnom putu Ribarevine-Zaton, pa su uz saglasnost resornog ministarstva skratili trajanje časova.

– Nadamo se da će nam resorno ministarstvo izaći u susret i dodijelit novi kombi za prevoz đaka pješaka. Taj problem trenutno premoštavamo tako što plaćamo gorivo domaru OŠ „Milovan Đalović“, koji dnevno pređe 28 kilometara jer kao domar i vozač istovremeno održava i Područno odjeljenje u Đalovićima, a radi za pola norme – kazao je Đalović i dodao da su nastavno osoblje ali i učenici škole u Sušici pomagali i u humanitarnim akcijama, prikupljajući pomoć za pogođene u zemljotresu u Turskoj, kao i stanovništo pogođene ratom u Siriji, a prikupili su i pomoć za liječenje djeteta i domara iz jedne gradske osnovne škole.