Za bolnicu u Pljevljima 38,69 miliona eura

Za bolnicu u Pljevljima 38,69 miliona eura

Opštu bolnicu u Pljevljima će projektovati i graditi konzorcijum, koji sa podugovaračima čine beogradska kompanija “Termomont” i podgorička “Fidija”, a posao je vrijedan gotovo 38.694.602 eura sa PDV-om.

To piše u odluci na sajtu za Crnogorske elektronske javne nabavke (CeJN) koja je objavljena krajem avgusta.

Uprava za kapitalne investicije je tu ponudu izabrala kao najpovoljniju na tenderu koji je trajao od 11. juna do 12. jula, a ugovor o poslu je potpisan 3. oktobra. Pljevaljska bolnica se gradi po principu “projektuj i izgradi”.

Po tenderu, konzorcijum “Termomont – Fidija” ima šest mjeseci od potpisivanja ugovora da uradi glavni projekat, dok je rok za izgradnju tri godine, od uvođenja izvođača u posao. Ističe se i da će konzorcijum, ako u roku ne završi radove, za svaki naredni dan plaćati kaznene penale koji iznose hiljaditi dio (promil) od ugovorene cijene radova.

Kompanija “Fidija” je registrovana za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada, a osnovana je u Podgorici 2002. godine. Osnivač, izvršni direktor i ovlašćeno lice joj je Ivan Blagojević. Podugovarači na ovom projektu su danilovgradska firma “ING Invest”, “VING”, i podgorički “Geoprojekt”, “Paming”, “Verde projekt”, kao i “Geo Max Group”.

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine je prethodno raspisalo međunarodni konkurs za idejno arhitektonsko rješenje za ovu bolnicu u Pljevljima, a prva nagrada, odnosno 37.000 eura, pripala je timu autora iz Turske.

Iz Ministarstva zdravlja su 7. oktobra saopštili da su ugovor potpisali direktor Uprave za kapitalne investicije Esmin Bećović i predstavnik konzorcijuma Dejan Burčul. Ministar zdravlja Vojislav Šimun je tom prilikom kazao da očekuju da radovi na ovoj bolnici, počnu u periodu od jula do septembra 2025. godine (treći kvartal).

’’Nova bolnica, jedna od najvažnijih investicija za Pljevlja, imaće bruto površinu od 26.540 kvadratnih metara, sa 16 funkcionalnih cjelina i kapacitetom od 140 bolničkih kreveta, uz moderne operacione sale, intenzivnu njegu i specijalizovane klinike’’, kazao je on.

Premijer Milojko Spajić je istakao da je bolnica u ovoj sjevernoj opštini posljednji put građena 60-ih godina prošlog vijeka, te da je nakon decenija praznih obećanja, vrijeme da građani od države dobiju najsavremeniju zdravstvenu zaštitu.