Milatović potpisao Zakon o razvojnoj banci, ali ponovo  upozorio na njegove manjkavosti

Milatović potpisao Zakon o razvojnoj banci, ali ponovo upozorio na njegove manjkavosti

Predsjednik države Jakov Milatović potpisao je Zakon o razvojnoj banci, koji je Skupština usvojila nakon što je isti vraćen na ponovno odlučivanje, ali je ponovo upozorio na brojne pravne i institucionalne nedosljednosti u ovom zakonskom aktu.

Uprkos iznesenim razlozima i stavu Delegacije Evropske unije da je ponovno razmatranje zakona prilika za Skupštinu da osigura njegovu punu usaglašenost sa evropskom pravnom tekovinom i najboljim međunarodnim standardima, Parlament Crne Gore je opet usvojio taj akt u neizmijenjenom obliku.

Kao što je javnost već upoznata, predsjednik je 23. avgusta 2024. godine vratio Zakon Parlamentu Crne Gore na ponovno razmatranje, uz obrazloženje da je zakon još jedan u nizu akata koji su predloženi Skupštini bez prethodno obavljenog procesa javne rasprave.

Na ovaj način, stručna i zainteresovana javnost, kao i važni akteri finansijskog sistema poput Centralne banke Crne Gore, Udruženja banaka i međunarodnih finansijskih institucija, isključene su iz procesa njegove pripreme.

Predsjednik Milatović je tada istakao da netransparentnost u pripremi zakona, uz prisutnost ozbiljnih pravnih i institucionalnih nedostataka, predstavlja značajan problem.

Predsjednik je naglasio da, pored nedostatka transparentnosti, postoje ključni elementi u samom zakonu koji zahtijevaju dodatnu pažnju i reviziju.

Ukazao je na poistovjećivanje Razvojne banke sa komercijalnim bankama, čime se banci omogućava primanje depozita i obavljanje platnog prometa, dok se istovremeno predviđa njeno izuzimanje iz okvira zakona koji uređuje osnivanje, poslovanje i kontrolu kreditnih institucija. Ovo predstavlja ozbiljno odstupanje od evropskih pravnih standarda koji osiguravaju stabilnost finansijskog sistema.

Pored toga, Predsjednik države je upozorio da Zakon nedovoljno jasno definiše i druga važna pitanja, kao što su: javnost rada Razvojne banke, uloga Centralne banke u kontroli njenog poslovanja i izvještavanja, kao i u imenovanju članova organa upravljanja ovom institucijom.

Nedovoljan stepen nadzora Centralne banke Crne Gore kao regulatora nad radom Razvojne banke ne doprinosi transparentnosti niti usklađenosti sa domaćim i evropskim propisima.

Predsjednik države smatra da je osnivanje Razvojne banke u Crnoj Gori potrebno, ali po uzoru na međunarodne standarde, a ne na netransparentan način i uz zakonsko rješenje koje nije u skladu sa najboljim evropskim praksama.

Imajući sve navedeno u vidu ovako definisan zakonski okvir može dovesti u pitanje finansijsku stabilnost i funkcionalnost banke, te imati ozbiljne posljedice po privredu i građane.