ASP: I porez na dobit sa CRBC sporan, još bez finalne fakture

ASP: I porez na dobit sa CRBC sporan, još bez finalne fakture

Poreski organ Crne Gore i China Road and Bridge Corporation (CRBC) tokom prošle godine su otvorili spor u vezi plaćenog poreza na dobit kineske podružnice u Crnoj Gori, koja je kao glavni izvođač izgradila prvu dionicu autoputa Smokovac Mateševo, saopštili su iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

„Uprava prihoda i carina utvrdila je za CRBC korektivnu obavezu poreza na dobit pravnih lica za period od početka 2016. godine do kraja 2021. godine u iznosu od nešto preko 132 hiljade evra, na šta se kineska strana žalila Ministarstvu finansija, ali je žalba odbijena lani u novembru. Iz podataka u posjedu Akcije za socijalnu pravdu (ASP) inspekcijski nadzor pravilnosti obračunavanja, prijavljivanja i plaćanja poreza na dobit izvršen je marta 2023. godine, kada su utvrđene nepravilnosti u dijelu knjiženja osnovnih sredstava ispod revalorizovane vrijednosti“, naveli su iz ASP.

Kako su dodali, „na bazi utvrđenih nepravilnosti je definisana korektivna obaveza poreza na dobit u iznosu od 132.994,76 evra za kinesku podružnicu u Crnoj Gori. ASP nije u saznanju da li je sporenje dvije strane završilo na sudu, ili je ovo pitanje zatvoreno“.

„Sa CRBC je ranije otvoren spor u vezi naplate poreza na dodatu vrijednost (PDV), koji je završio na Upravnom sudu i vrijedan je preko deset miliona evra. ASP je prethodno objavila da se taj spor tiče nabavke hrane iz Kine, kupovine automobila i njihovog servisiranja, revizorskih, advokatskih ili PR usluga, zakupa poslovnog prostora, troška goriva. Izgradnja prve dionice autoputa Smokovac Mateševo trajala je sedam i po godina, a od jula 2022., kada je puštena svečano u rad, traje dvogodišnji garantni rok za prijavu nedostataka“, saopštili su iz ASP, pa nastavili:

„Međutim, ni nakon isteka dvogodišnjeg perioda nije izdata finalna faktura za radove, niti je kineska strana podnijela finalni izvještaj o izvedenim radovima. U najnovijem odgovoru Monteputa dostavljenom ASP-u, od prije desetak dana, se navodi da je preostalo da se završe „nezavršeni radovi, koji ne utiču na funkcionalnost autoputa, i otklone nedostaci.“ Tu argumentaciju Monteput mjesecima koristi u rješenjima ASP-u, kojima se kontinuirano odbijaju zahtjevi da se dostavi finalna faktura i finalni izvještaj o izvedenim radovima, pa proizilazi da će za zatvaranje investicije prve dionice autoputa biti potrebna najmanje decenija, a vjerovatno i više. U međuvremenu je crnogorska izvršna vlast pokrenula tenderski postupak izgradnje dijela druge dionice autoputa Bar Boljare“, zaključili su iz Akcije za socijalnu pravdu.