EU obećava Moldaviji paket od 1,8 milijardi eura

EU obećava Moldaviji paket od 1,8 milijardi eura

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je juče, tokom posjete Kišinjevu, Moldavce da glasaju na referendumu 20. oktobra o budućem članstvu u EU dok je Brisel obećao paket ekonomske pomoći u vrijednosti od 1,8 milijardi eura.

Moldavija, bivša sovjetska republika sa 2,5 miliona stanovnika, smještena između Rumunije i Ukrajine, održava referendum o uvođenju članstva u EU kao “strateškog cilja” u njen ustav.

Referendum se poklapa sa predsjedničkim izborima na kojima prozapadna predsjednica, Maja Sandu, traži drugi četvorogodišnji mandat, usred onoga što moldavska policija naziva intenzivnim ruskim miješanjem u izbore, što Moskva negira.

“Pred Moldavcima je velika prekretnica… Ohrabrujem Moldavce da iskoriste svoje pravo glasa i izraze svoj slobodan izbor”, rekla je Fon der Lajen novinarima, misleći na referendum.

“Na vama, Moldavcima, je da odlučite. To je vaš suvereni izbor šta ćete uraditi sa svojom zemljom i niko ne može da se miješa”, rekla je, dodajući da vjeruje da je mjesto Moldavije u bloku od 27 država.

Sandu je na istoj konferenciji za novinare izjavila da posjeta Fon der Lajen dolazi u ključnom trenutku za Moldaviju.

“Naša misija je da izgradimo Evropu kod kuće”, rekla je.

Kristina Gerasimov, zamjenica premijera za evropske integracije, izjavila je da je Brisel obećao rekordni finansijski paket od 1,8 milijardi eura u periodu od tri godine, sa ciljem da pomogne u udvostručavanju veličine moldavske ekonomije u narednoj deceniji.

“Ovaj plan je usmjeren na podršku reformama, ulaganje u infrastrukturu, željeznicu i povećanje energetske efikasnosti”, rekla je Gerasimov.

Sandu je istakla da 65% moldavskog izvoza ide u Evropsku uniju, što pokazuje “gdje leže naši strateški interesi”.

Sandu, koja je snažno osudila rusku invaziju na Ukrajinu, predvodi nastojanja Moldavije da se pridruži EU i nada se da će to biti ostvareno do 2030. godine. Moldavija je u junu započela formalne pregovore o pristupanju.

Istraživanja pokazuju da je Sandu ubjedljivo ispred ostalih 10 kandidata na izborima. Takođe, većina Moldavaca podržava članstvo u Evropskoj uniji.

Odnosi Moldavije i Rusije pogoršali su se posljednjih godina, jer je prozapadna vlast optužila Moskvu za pokušaj njenog svrgavanja i miješanje u unutrašnje poslove. Moskva je optužila Sandu i njen tim da podstiču “rusofobiju”.

Moldavska policija je juče saopštila da je u sklopu istrage o miješanju u izbore pretražila domove lidera grupe povezane sa odbjeglim proruskim biznismenom Ilanom Šorom.

Policija optužuje Šora i Rusiju da pokušavaju da se umiješaju u izbore i glasanje u Moldaviji 20. oktobra.

Šor, koji je u egzilu u Rusiji, negirao je optužbe da je pokušao da podmiti birače, opisujući izjave moldavskih vlasti kao “apsurdni spektakl”.

Policija tvrdi da je desetinama hiljada birača isplaćen novac preko računa u jednoj ruskoj banci kako bi se ometali izbori. Takođe je rečeno da su napori koordinisani iz Rusije.

Pretresi u četvrtak dio su istrage o stvaranju i vođenju kriminalne organizacije umiješane u pranje novca, kupovinu glasova i ilegalno finansiranje sa ciljem uticaja na izborni proces, saopštila je policija.

Slične pretrage su sprovedene posljednjih dana na imanjima drugih Šorovih pristalica, gdje su pronađena sredstva koja su, prema tvrdnjama policije, bila namijenjena podmićivanju birača, kao i promotivni materijal za kampanju.

Šor, koji je prošle godine osuđen u odsustvu zbog svoje uloge u krađi milijardu dolara iz moldavskih banaka, ponudio je prošlog mjeseca putem svog Telegram naloga novčane nagrade ljudima koji glasaju protiv referenduma.