Pokrenut projekat mađarsko-srpske prekogranične saradnje u upravljanju vodama

Pokrenut projekat mađarsko-srpske prekogranične saradnje u upravljanju vodama

Univerzitet u Segedinu saopštio je danas da je pokrenut projekat mađarsko-srpske prekogranične saradnje uz finansiranje EU sa ciljem da odgovori na izazove koje za upravljanje vodama predstavljaju ekstremni vremenski uslovi i povezane poplave i suše na rijeci Tisi u pograničnom regionu, saopštila je danas služba za komunikacije tog Univerziteta, koji je partner na projektu.

„Ovi izazovi su podstakli pokretanje projekta saradnje koji uključuje stručnjake i istraživače za upravljanje vodama i katastrofama u mađarsko-srpskom pograničnom regionu sa ciljem da se ublaže hidrološki rizici i poveća otpornost regiona na vremenske ekstreme“, navodi se u saopštenju.

U projektu pod nazivom ADAPTisa, učestvuju istraživački tim Univerziteta u Segedinu i Direkcija za vode donjotiskog okruga Mađarske, Fond za evropske poslove AP Vojvodine i Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“.

EU je izdvojila 1,2 miliona evra za ovaj projekat, čija je ukupna vrijednost 1,4 miliona evra, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.