Božović u kancelariji, građani plaćaju 2.000 eura

Božović u kancelariji, građani plaćaju 2.000 eura

Građane Budve koštaće 2.000 eura to što je Opština Budva, odnosno potpredsjednica Opština Jasna Dokić odbila da ispoštuje sudsku odluku i iseli gradsku menadžerku Marijanu Božović iz kancelarije na šestop spratu kompleksa TQ Plaza i ključeve preda Turističkoj organizaciji Budve.

To je odluka u koju su “Vijesti” imale uvid sudije Osnovnog suda u Kotoru Veljka Bulatovića , koji je ujedno odredio i novčanu kaznu od 500 eura za odgovorno lice u Opštini.

Bulatović je dao novi rok od 24 sata Opštini Budva da po prijemu rješenja iseli kancelariju i ključeve predaju TO Budva. Ukoliko se Opština bude oglušila i o ovo rješenje, te ne bude u roku od 24 časa oslobodila kancelariju, Sud će donijeti novo i izreći još veću novčanu kaznu.

Bulatović je novo rješenje donio nakon što je predlog uputio direktor TO Budva Nemanja Kuljača, zatraživši da se izvršno rješenje od kraja septembra koje je donio Osnovni sud da se kancelarija oslobodi sprovede, te sudiju Bulatovića obavijestio da je u dva navrata upućivao zahtjeve za primopredaju ključeva Dokić, ali da se niko iz Opštine nije pojavio u zakazanom terminu.

“Na osnovu rješenja Osnovnog suda u Kotoru od 23. septembra određuje se izvršenje protiv izvršnog dužnika, pa se nalaže izvršnom dužniku Opštini Budva da ne preduzima radnje kojima može da izvrši promjene na stvarima odnosno poslovnim prostorima ukupne površine 401 kvadrata i 372 kvadrata u zgradi TQ Plaze koje mogu nanijeti štetu Turističkoj organizaciji Budve. Po prijemu ovog rješenja u roku od 24 časa Opština Budva da preda Turističkoj organizaciji ključeve od kancelarija koje se nalaze desno od glavnih ulaznih vrata i to desno od muškog toaleta, te omogući TO Budva da nesmetano koristi navedene nepokretnosti i da se nadalje uzdrži od bilo koje radnje koja onemogućava izvršnog povjerioca u mirnom i nesmetanom korišćenju nepokretnosti”, navodi se u rješenju sudije Bulatovića u koje su “Vijesti” imale uvid.

Istovremeno, novim rješenjem OpštiniBbudva sudija Bulatović je izrekao novčana kaznu u iznosu od 2.000 eura, a odgovornom licu kod izvršnog dužnika novčana kazna u iznosu od 500 eura.

“Novčanu kaznu će sud naplatiti po službenoj dužnosti i rješenjem ostaviti izvršnom dužniku novi rok za ispunjenje obaveze i izreći izvršnom dužniku i odgovornom licu kod izvršnog dužnika novu kaznu i to u većem iznosu, ako izvršni dužnik ne ispuni svoju obavezu u ostavljenom roku od 24 časa”, naveo je Bulatović u rješenju.

Bulatović će naknadno od Opštine tražiti ko je odgovorno lice u Opštini Budva na čije ime će glasiti novčana kazna od 500 eura koju treba da izmiri od svoje plate. Ostaje da se vidi da li će Opština kao odgovorno lice označiti pritvorenog predsjednika Mila Božovića ili njegovu zamjenicu, potpredsjednicu Opštine Jasnu Dokić .

Kako se navodi u obrazloženju rješenja, Turistička organizacija Budve je 30. septembra podnijela predlog za izvršenje na osnovu izvršne isprave, predlažući da sud donese rješenje kojim će odrediti izvršenje protiv izvršnog dužnika, predloživši da sud istog kazni novčanom kaznom u iznosu koji sud odredi u roku od 24 časa.

“Odlučujući o predlogu za izvršenje sud je našao da je isti osnovan kojem je izvršni povjerilac tražio da se odredi izvršenje radi vršenja radnje koju može izvršiti samo Opština Budva”, piše u rješenju Osnovnog suda.

Iz Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva “Vijestima” je ranije rečeno da su podnijeli Vijeću Osnovnog suda prigovor na rješenje o iseljenju kancelarija, a sudsko rješenje nazvali političkim i nezakonitim. Tvrde da su kancelarije oduvijek bile Službe gradskog menadžera i da su vlasništvo Opštine Budva.

Krajem avgusta pozivajući se na član 59 Zakona o lokalnoj samoupravi, potpredsjednica Jasna Dokić je poništila odluku Skupštine opštine iz septembra 2022. kojom je lokalna uprava dala kancealrija Turističkoj organizaciji, te sporni poslovni prostor ustupila službi gradske menadžerke.

Kancelarije je Turističkoj organizaciji Budve u martu 2023. mjesec prije nego što je uhapšen, dao na korišćenje i predsjednik Opštine Milo Božović koji je potpisao ugovor sa direktorom TO Budva Nemanjom Kuljačom.

Kuljača je danas uputio dopis potpredsjednici Opštine Budva Jasni Dokić da se sjutra u osam časova izvrši primopredaja ključeva.

Potpredsjednica Opštine Jasna dokić zakazala je za ponedjeljak Skupštinu Turističke organizacije Budva.

To je “Vijestima potvrđeno od hotelijera kojima je kao članovima Skupštine upućen dopis. Uz poziv, kako je “Vijestima rečeno, nije dostavljen dnevni red

“Vijesti” su ranije objavile da aktuelna gradska vlast sprema smjenu Kuljače, a prvi korak je učinjen tako što su četiri člana Izvršnog odbora TO Budve podnijela ostavku. Na zakazanoj sjednici treba da se prvo potvrde ostavke članova Izvršnog odbora, a potom izabere novi. Izborom novog Izvršnog odbora biće izabran i novi direktor.

U osnovi sukoba oko kancelarije leži politički rat dva suprotstavljena politička bloka nastala rascjepom nekadašnjeg jedinstvenog Demokratskog fronta, koga je na izborima 2022. predvodio sada pritvoreni predsjednik Opštine Milo Božović.