Dodik nakon ročišta u Sarajevu: Nećete izvršiti egzekuciju nad nama

Dodik nakon ročišta u Sarajevu: Nećete izvršiti egzekuciju nad nama

Sud BiH brani strance, a na građane i imamo podatke da je američki ambasador Majkli Marfi vršio pritisak na sud, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nakon održanog ročišta u Sarajevu, uz poruku da neće dozvoliti da izvrše egzekuciju ni nad njim ni nad Srpskom.

„Reći ću samo da su ljudi koji rade u mojoj odbrani sve to dobro proceduralno postavili i sve rekli. Danas je bilo evidentno da se htjelo podvaliti kao i sve drugo“ izjavio je Dodik.

Predsjednik Srpske kazao je i da je i Sud BiH podvaljen, kao i da je prvobitna namjera je bila da se sudi samo političarima.

„Postavio ga je Volfgang Petrič, a prvobitna namjera je bila da sudi političarima. A onda su kroz nekoliko dopuna proširili njegovo djelovanje. Oni brane strance, a ne građane te njihove jadne i nikakve BiH, bez orijentira kako će dalje. Misle da će samo silom postaviti kurs nekog moranja, a to nikad nije bio dobar kurs za opstanak neke zemlje“, naveo je Dodik.

On je otkrio i da je američki ambasador Majkl Marfi tražio da mu što prije bude presuđeno.

„Po njihovoj logici trebalo je da mi presude 15 dana pre ulaska u sudnicu. Ja imam pravo da se branim, a ta odbrana mi je onemogućena ovakvim ponašanjem sudije. Sve sudije ovdje su muslimani“, naveo je Dodik.

Predsednik Srpske osvrnuo se i na potvrdu lidera SDA Bakira Izetbegovića da međunarodna zajednica stoji iza ovog procesa.

„On nije baš pametan, ali mu se omakne ovako neka stvar. Rekao je da je Dodik osuđen i da će morati da se prihvati ono što oni hoće, a to je da razgrade ustavnu BiH i naprave unitarnu. Još imaju podršku stranaca koji prijete sankcijama, a vjerovatno razmišljaju i o ubistvu. Ja im kažem da iza Dodika stoji narod koji mu je dao povjerenje na ovim izborima i da ću se kandidovati za predsjednika Srpske“, naveo je Dodik.

Simptomatično je današnje oglašavanje Izetbegovića na ovaj način, posebno jer je sudija koja odlučuje prekaljeni kadar SDA.

Uzunovićeva široj javnosti BiH postala poznata kada je od 1998. do 2001. godine za vrijeme mandata premijera Federacije BiH Edhema Bičakčića iz SDA obavljala poslove zamjenika ministra finansija za pravne i opšte poslove u Ministarstvu finansija, kao i poslove savjetnika za pravna pitanja u Kabinetu zamjenika premijera vlade federacije. Za svoje zasluge u vladi SDA, prije nekoliko decenija Sena Uzunović dobila je i novac za stambeno zbrinjavanje.

Predsjednik Srpske je istakao je da je tokom današnjeg ročišta bio relaksiran.

„Čak u jednom trenutku nemoći sudija reče da će me zadržati. A ja sam rekao da napiše nalog za to, pa je odustala“, dodao je Dodik.

Dodik se onda prisjetio i strašnog zločina nad srpskom porodicom Golubović, kada su ubijena i mala djeca. Sudija Sena Uzunović, koja sada sudi Dodiku i Lukiću, tada je bila pripadnik tzv. Armije RBiH i to pomoćnik komandira, a nakon toga je obavljala pravosudnu funkciju u sudu u Konjicu i nikada nije našla za shodno da sudi ubicama srpske djece, naveo je predsjednik Srpske

Braća Petar i Pavle Golubović imali su tek sedam odnosno pet godina kada su ih početkom jula 1992. godine, zajedno sa roditeljima, uglednim Srbima iz Konjica, profesorima Đurom i Vlastom, iz stana izveli pripadnici Specijalnih jedinica policije pod kontrolom tadašnjih gradskih vlasti.

Sedmogodišnji Petar nekako je izbjegao smrtonosni naum zločinaca i kada su otišli, izvukao se ispod tijela streljanih roditelja i krenuo da traži pomoć. U policijskom punktu u selu Bijela ispričao je policajcima šta se dogodilo.⁣⁣

Umjesto da ga spasu, policajci su ga izručili ubicama brata i roditelja, tako da je dječak u drugom pokušaju napokon usmrćen.

Današnje ročište predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Milošu Lukiću obilježila je žestoka rasprava sudije Sene Uzunović sa advokatom Goranom Bubićem i prvooptuženim Dodikom, kao i zahtjev odbrane za izuzeće Uzunovićeve.

Naredno ročište, na kojem će biti poznata odluka o zahtjevu odbrane za izuzeće Uzunovićeve, biće održano 16. oktobra.