Promjena na Vimbldonu, nema više linijskih sudija

Promjena na Vimbldonu, nema više linijskih sudija

Organizatori Vimbldona saopštili su danas da će linijske sudije zamijeniti elektronskim sistemom provjere, čime će se promijeniti taj jedini grend slem teniski turnir koji se igra na travi.

Elegantno obučene linijske sudije su dio tradicije tog turnira, kao i propis da teniseri budu u samo bijeloj odjeći.

Organizatori su rekli da žele da uravnoteže „tradiciju i inovaciju“ čime se odriču linijskih sudija po novim mjerama Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP).

Vimbldon je odlučio 2023. godine da do 2025. godine uvede elektronski sistem (ELC) koji omogućava preciznu provjeru da li je loptica pala na liniju terena.

„Tehnologija suđenja biće primijenjena za sve mečeve od kvalifikacija do finala, i odnosiće se na ‘aut’ i ‘folt’ primjedbe što su do sada radile linijske sudije“, naveli su organizatori.

Zvaničnici turnira rekli su da je odluka da se koristi ELC koji se zasniva na tehnologiji praćenja loptica i eventualnog pogađanja linija, donijeta poslije opsežnog testiranja tokom turnira 2024.

„Poslije pregleda rezultata testiranja, smatramo da je ta tehnologija dovoljno solidna i da je došlo vrijeme da se preduzme ovaj važan korak u potrazi za maksimalnom preciznošću“, naveli su organizatori.

Iduće godine turnir u Vimbldonu će biti od 30. juna do 13. jula.