Mijović: Svi policijski službenici dostavili  IMOVINSKE KARTONE

Mijović: Svi policijski službenici dostavili IMOVINSKE KARTONE

Državna sekretarka MUP-a Jovana Mijović istakla je Crna Gora ruši rekorde kada su u pitanju evropske integracije.

Gostujući u Jutarnjem programu “Dobro jutro Crna Goro” na TVCG ukazuje na predanost sektora bezbjednosti u borbi protiv kriminala i korupcije, i najavljuje zatvaranje svih završnih mjerila za poglavlje 24 do 2026. Po prvi put su, kaže, svi policijski službenici dostavili imovinske kartone.

“Za samo pet mjeseci zatvorili smo 13 mjerila, za razliku od prethodne decenije kada je zatvorno 14 mjerila. Objektivan plan je da 2028. postane Crna Gora 28. članica Evropske unije. Naš rad u prethodnom periodu dovoljno govori o tome da u Crnoj Gori nema nedodirljivih. Neki optimalan plan je da do 2026. godine ispunimo sva privremena mjerila. Radimo na Akcioniom planu za ispunjavanje završnih mjerila. Plan je 2026. da se završe sva završna mjerila kako bismo zatvorili poglavlje 24”, kaže sekretarka Mijović.

Crna Gora, tvrdi ona, povratila je povjerenje evropskih partnera.

“To je rezultat našeg rada i predanosti. Borimo se protov korupcije pogotovo u policijskim redovima. Po prvi put u Crnoj Gori svi policijski službenici podnijeli su imovinske kartone nakon usvajanja Pravilnika o kontroli imovine i stila policijskih službenika”, navela je Mijović.

Dodala je da je sprječavanje korupcije u policijskim redovima prioritet.

“Mi smo izmjenama i dopunama novog zakona, koji je naišao na određene kritike onih kojima ne odgovara da Crna Gora ima policiju sa integritetom predvidjeli odredbe koje se tiču sprječavanja korupcije u policijskim redovima. Time se predviđa da imovinske kartone dostave i oni kojima je radni odnos prestao 2012. godine” , istakla je Mijović na TVCG.

Odgovarajući na pitanje kako motivisati mlade ljude da se zaposle u službi Uprave policije, Mijović kaže da je riječ o časnom poslu i da plate u policiji nijesu toliko niske.

“Zarade u Upravi policije nijesu tako male, posebno nakon Evropa sad dva kada će biti uvećane. Smatram da danas nema veće časti nego biti policijski službenik od integriteta i boriti se protiv svih oblika kriminaliteta”, rekla je. Mijović.