Izraelske odbrambene snage: Ubili smo šefa logistike Hezbolaha

Izraelske odbrambene snage: Ubili smo šefa logistike Hezbolaha

Izraelske odbrambene snage objavile su jutros da je Suhail Husein Huseini , šef logistike Hezbolaha, ubijen u jučerašnjem „preciznom, obavještajnom napadu na području Bejruta“.

Hezbolah se još nije oglasio o gubitku Huseinija.

Huseini je bio odgovoran za proračun i logističko upravljanje Hezbolahovim najosjetljivijim projektima, što obuhvaća njegove ratne planove i druge specijalne operacije, objavio je IDF, piše BBC.

Izrael održava komemoracije u znak sjećanja na žrtve masovnih ubojstava i otmica koje je izveo Hamas 7. oktobra prošle godine, dok se nastavljaju borbe u Pojasu Gaze i Libanonu.

Godinu dana nakon napada u kojem je ubijeno oko 1200 ljudi, a zarobljena 251 osoba, izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je da će spriječiti novi takav napad, rekavši da izraelske oružane snage „mijenjaju bezbjednosnu stvarnost“ regije.

Gotovo 42.000 ljudi dosad je ubijeno u izraelskoj ofenzivi u Gazi, prema podacima ministarstva zdravlja kojim upravlja Hamas.

Dok je trajao prvi dan komemoracije napada Hamasa na sjeverni Izrael, izraelska vojska objavila je da je presrela više od 100 raketa Hezbolaha u Libanu, kao i projektile koje su lansirali jemenski Huti i Hamas u Gazi.

Sirene za upozorenje na rakete oglasile su se preko noći u sjevernom Izraelu, a još nekoliko gradova je proglašeno zatvorenim vojnim zonama, pošto se čini da će Izrael proširiti svoju kopnenu ofenzivu preko libanske granice.

U tri sedmice intenzivnih izraelskih napada na Liban ubijeno je više od 1400 ljudi, a raseljeno je 1.2 miliona, prema libanskim vlastima.

Hezbolah je juče objavio, uprkos gubitku svog vođe i drugih komandanata, da su „uvjereni u sposobnost otpora izraelskoj agresiji“.

Izraelska vlada obećala je omogućiti siguran povratak desetaka hiljada raseljenih stanovnika u svoje domove u blizini libanske granice.