Spasilački tim Crne Gore krenuo ka Jablanici: Ostaće sedam dana

Spasilački tim Crne Gore krenuo ka Jablanici: Ostaće sedam dana

Spasilački tim koji broji 32 člana uputio se prema Jablanici u Bosni i Hercegovini kako bi pomogli stanovništvu nakon razornih poplava prošle sedmice koje su odnijele 19 života. Ekipa TVCG je sa našim spasiocima. Novinarka se javila sa graničnog prelaza Vraćenovići gdje joj je rukovodilac tima za spašavanje Milan Radović kazao da će spasilački tim ostati u Jablanici sedam dana, pa i više ako bude potrebe. Želja im je da iz ruševina izvuku nekog živog.

U spasilačkom timu je 32 člana koji mahom čine vatrogasi i spasioci iz deset crnogorskih opština, tu su i pripadnici Crvenog krsta i Direktorata za zaštitu i spašavanja.

„Crnogorski nacionalni tim za spašavanje iz ruševina i tim sa pumpama visokog kapaciteta ide u Jablanicu da pomogne u nekom punom svom kapacitetu u nesreći koja je pogodila narod Bosne i Hercegovine. Ovo je pomoć koju mi pružavamo preko mehanizma za civilnu zaštitu. Udružili se sve spašavakške ekipe iz regiona, kolege iz Srbije, Hrvatske i Slovenije. Tu smo i mi, tako da se nadamo da ćemo pružiti ugroženom stanovništu ono što je njima sad u ovom momentu najpotrebnije to je da pokušamo da iz ruševina tamo izvučamo još nekog živog kao što je bio slučaj juče“, kazao je rukovodilac tima za spašavanje Milan Radović.

On je napomenuo da imamo i segment pumpe viskog kapaciteta te da će naši spasioci pomoći pri ispumpavanju vode iz ugroženih objekata.

„Tako da ono što budemo mogli uradićemo sigurno daćemo sve od sebe kao što ovi momci to uvijek i rade“, kazao je on.

Plan je da ostanu sedam dana .

„Naravno i posle toga ako bude trebalo tražili bismo eventualno samo smjenu ovih momaka koji su tamo. Ja mislim da će tu do sedam dana biti dovoljno da se sanira ova situacija koja je ipak na mikro lokaciji“, kazao je Radović.

Tim ide u područje Jablanice, koje je najviše pogođeno nepogodama.

Tim čini 32 osobe, od toga četiri osobe iz Direktorata za zaštitu i spasavanje, pet osoba iz Crvenog krsta Crne Gore i 23 pripadnika službi zaštite i spasavanja, odnosno vatrogasaca i spasilaca iz 10 opština u Crnoj Gori.