Snažna poruka SAD – ništa od prijevremenih izbora, DPS nije partner

Snažna poruka SAD – ništa od prijevremenih izbora, DPS nije partner

Crna Gora sada mora da se fokusira na reforme i zatvaranje pregovaračkih poglavlja do 2026. godine i ne treba da postoje pitanja koja joj skreću fokus sa tog cilja, poručila je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke.

Ona je na „To be secure“ (2BS) forumu u Budvi, kazala da SAD vjeruju da je Crna Gora prva naredna članica Evropske unije (EU), potencirajući značaj dobijanja Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR).

„Sada kada država (Crna Gora) treba da se fokusira na zatvaranje poglavlja do 2026. godine, ne treba da postoje pitanja koja joj skreću fokus sa tog cilja“, poručila je Rajnke, uz opasku da Crna Gora – „sada mora, više nego ikada, da se fokusira na reforme“.

Dakle poruka Sjedinjenih država Crnoj Gori nakon izbora u Podgorici je više nego jasna – Crna Gora nema ni vremena ni luksuza da se fokusira na išta drugo osim ka ulasku u EU. Za to trenutno postoji raspoloženje kako u Vašingtonu tako i u Briselu, i taj posao mora da završi aktuelna Vlada u Podgorici. S tim u vezi, nikakvo rasipanje vremena i energije na prijevremene parlamentarne izbore ne dolazi u obzir.

U ovom trenutku to je veoma snažna poruka kako DPS-u i opoziciji, jednako tako i predsjedniku Milatoviću, ali i vlastima u Crnoj Gori.

DPS, stoga što ta partija, iako tobože egzaltirana rezultatom na lokalnim izborima u Glavnom gradu, za Zapad u ovom trenutku nije prihvatljiv partner na koga se računa po pitanju eventualnog povratka u Vladu Crne Gore. Ta činjenica se već izvjesno vrijeme ne mijenja, i razlog je više nego jasan – za Ameriku DPS je politička stuktura koja je i dalje pod snažnim uticajem organizovanog kriminala.

Za predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića ovo je takođe veoma važna poruka i opomena Amerike, koja ukratko glasi da – izazivanje krize u Podgorici i kreiranje političke nestabilnosti u trenutku kada postoji prijeka geopolitička potreba da se Crna Gora doslovce ugura u EU, baš i nije najpametnija pravac djelovanja za jednog državnika.

Na koncu, poruka američke ambasadorke je veoma važna i za vladajuću većinu. Prvo kao izraz podrške da Vlada nastavi putem reformi ka EU, ali i takođe uz blagu opomenu partnera, koja se s vremena na vrijeme stalno nanovo saopštava, a koja po riječima ambasadorke glasi da su – „SAD zabrinute zbog uključivanja u Vladu članova koji su poznati po stavovima koji nijesu u skladu sa stavovima partnera“.

Naravno, i ptice na grani znaju da uključivanje u Vladu političkih stuktura na koje se aludira uopšte ne bi bilo moguće bez makar prećutne podrške američke adimistracije na Balkanu. Ono što se zaista htjelo reći jeste da aktuelna Vlada u Podgorici i dalje ima snažnu podršku da nastavi svoje putovanje ka Briselu, ali da se na tom putu okane bilo kakvih egzibicija, rezolucija, talasanja… No, toga bi već trebalo da su u vladajućoj većini i te kako svjesni. Posebno u kontekstu činjenice kada su zahvaljujući njihovom nesnalaženju građani počeli da zebu od povratka DPS-a.