Vlada pravi komisiju da utvrdi čija su njena naftna skladišta

Vlada pravi komisiju da utvrdi čija su njena naftna skladišta

Vlada će formirati komisiju sa “ciljem utvrđivanja činjeničnog stanja za kompleksni pravni status imovine” naftnih skladišta i postojenja u Baru, Lipcima i Bijelom Polju, navedeno je u informaciji koji je juče usvojila Vlada iako već osam godina postoji pravosnažna presuda da su ova skladišta i instalacije u vlasništvu države a ne Jugopetrola koji je 2016. godine izgubio ovaj pravni spor.

Vlada je juče razmatrala i usvojila Informaciju o potrebi regulisanja imovinsko-pravnog statusa naftnih skladišta u državnom posjedu i pripadajuće infrastrukture u djelimičnom vlasništvu Crne Gore, kojom se predlaže formiranje komisije.

Ovo informacija je pripremljena nakon što je državna naftna kompanija Montenegro bonus u aprilu ove godine predložila aneks na ugovor sa Vladom iz 2003. godine, kako bi preuzela ova skladišta kao državnu imovinu na osnovu pravosnažne presude.

Montenegro bonus je tražio i pokretanje postupka naknade štete zbog toga što Jugopetrol 21. godinu nezakonito koristi i naplaćuje korišćenje ovih skladišta i postrojenja. Iz ove firme su utvrdili da su oni godišnje gubili 1,3 miliona eura zbog toga što nisu mogli koristiti ovu imovinu, kao i da je veći dio ovih skladišta i instalacije zapušten, neupotreblljiv i da bi bile potrebne milionske investicije da se oni dovedi u upotrebljivo stanje.

U informaciji se ne pominje naknada štete od Jugopetrola ni razlog zbog čega je potrebno formiranje komisije iako postoji pravosnažna presuda.

“Ministarstvo rudarstva, nafte i gasa predlaže formiranje meduresorne komisije, koja bi uključivala predstavnike resornog Ministarstva, Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Ministarstva finansija, Uprave za državnu imovinu, zaštitnika imovinsko-pravnih interesa, zatim predstavnike energetskih subjekata Montenegro bonusa i Jugopetrola, a po potrebi i druge institucije i privredne subjekte ukoliko se za tim ukaže potreba, sa ciljem utvrđivanja činjeničnog stanja za kompleksni pravni status imovine koja je predmet spora između države Crne Gore i privrednih subjekata i pronalaženje održivog rješenja predlaganjem odluka VIadi za dalje postupanje. Uloga komisije ogledala bi se u pažljivom vođenju pregovora i razmjeni informacija između svih učesnika, uz strogo poštovanje pravnih procedura i propisa. Kroz konstruktivan dijalog i saradnju komisija bi radila na pronalaženju rješenja koje će osigurati stabilnost i održivost u sektoru naftnih skladišta u Crnoj Gori, istovremeno poštujući prava i obaveze svih uključenih strana”, navedeno je u informaciji.

Na čelu Ministarstva rudarstva, nafte i gasa je Admir Šahmanović .

U ovom dokumentu piše i da se u okviru pristupanja Crne Gore Evropskoj unije, i zatvaranju poglavlja 15 – Energetika, naglašava važnost sigurnosti snabdijevanja naftnim derivatima u skladu sa Direktivom o održavanju minimalnih zaliha naftnih derivata i uspostavljanju potrebnih proceduralnih uslova za rješavanje ozbiljnih nestašica ili poremećaja u snabdijevanju.

“S tim u vezi aktuelizuje se pitanje naftnih skladišta, ključne infrastrukturne komponente za sigurnost snabdijevanja naftnim derivatima. Skladišna postrojenja za naftne derivate u Crnoj Gori koja su u ranijem periodu bila u potpunosti u državnom vlasničkom kapitalu, predmet su dugotrajnih pravnih sporova između energetskih subjekata koji raspolažu infrastrukturom”, navedeno je u informaciji.

Nakon privatizacije Jugopetrola 2002. godine, to preduzeće sa pripadajućim imovinom je prešlo u vlasništvo grčke Hellenic Petroleum grupe. Ubrzo nakon toga VIada je osnovala preduzeće Montenegro bonus 2003. godine, u stoprocentnom državnom vlasništvu, na koje je država prenijela prava korišćenja, upravljanja i raspolaganja na nepokretnosti koje su ranije pripadale Saveznoj direkciji za robne rezerve u Crnoj Gori, odnosno na naftna skladišta i postrojenja u Baru, Lipcima i Bijelom Polju, koja je do tada samo koristio Jugopetrol.

Međutim, Jugopetrol i nakon privatizacije nastavlja da korsiti ova skladišta i postrojenja tvrdeći da su ona dio privatizacionog ugovora. Montenegro bonus je 2003. godine pokrenuo sudski postupak osporavajući tvrdnje grčkog investitora da im ova skladišta i instalacije pripadaju po privatizacionom ugovoru.

Nakon tužbe Montenegro bonusa i država Crna Gora je pokrenula svoju tužbu jer se radilo o nepokretnostima u državnom vlasništvu, što je rezultiralo nizom dugogodišhjih pravnih sporova.

Država Crna Gora je 2016. pravosnažno izašla kao pobjednik iz decenijskog sudskog spora sa Jugopetrolom. U informaciji Vlade se navodi da je Vrhovni sud tada potvrdio da su državi pripada skladišni kapaciteti u Baru od 17.600 metara kubnih sa 21% pripadajućih instalacija, u Lipcima od 10.200 kubika sa 79,59% pripadajućih instalacija, te u Bijelom Polju naftno skladište od 27.700 kubika sa 94% pripadajućih instalacija.

“Međutim, iako je državi Crnoj Gori 2016. godine sudskom odlukom dodijeljeno vlasništvo nad skladištima naftnih derivata u Baru, Lipcima i Bijelom Polju, pitanje korišćenja skladišnih kapaciteta i dalje su aktuelna”, navedeno je u informaciji bez obrazloženja zašto je pravo korišćenja sada sporno ako je jasno utvrđeno pravo vlasništva.

Jugopetrol i dalje koristi dio skladišta, postrojenja i instalacije u Baru za svoje potrebe, a i naplaćuje njihovo korišćenje drugim kompanijama.

U informaciji piše da se Montenegro bonus resornom ministarstvu obratio 3. aprila ove godine sa predlogom aneksa ugovora iz 2003. godine, kako bi se u skladu sa procjenom imovine evidenitiralo stvarno stanje imovine koju je Vlada te godine prenijela na ovo svoje preduzeće.

“Predloženi aneks Ugovora ima za cilj usklađivanje Ugovora iz 2003. godine s promjenama u obimu imovine koja je nekada pripadala Saveznoj direkciji za robne reserve, a koja je umanjena od strane Vlade Crne Gore. Neophodnost aneksiranja navedenog ugovora, osim u izloženom, odnosi se i na potrebu formiranja obaveznih rezervi naftnih derivata koje se shodno odredbama Zakona o sigurnosti snabdijevanja naftnim derivatima povjeravaju Upravi za ugljovodonike, što dalje podrazumijeva prenos prava korišćenja, upravijanja raspolaganja naftnih skladišta u određenom obimu na Upravu za ugljovodonike kojom iniciraju rješavanje situacije u vezi sa razgraničenjem vlasništva nad skladištima naftnih derivata i pripadajućim instalacijama, predlažući razgraničenja pripadajućih cijevnih instalacija u okviru skladišnih kapaciteta, između države i njihovog preduzeća”, navedeno je u informaciji.

Udruženje naftnih kompanija Crne Gore podnijelo u avgustu Agenciji za zaštitu konkurencije inicijativu za ispitivanje zlupotrebe dominantnog položaja od strane kompanije Jugopetrol zbog toga što, kako navode, na naftnim instalacijama u Baru, nad čijim korišćenjem ima monopol, nekim kompanijama odbija da proda naftne derivate ili im daje ponude s većim cijenama u odnosu na ostale.

Ovo udruženje čini 15-ak preduzeća vlasnika benzinskih pumpi koji smatraju da Jugopetrol ovakvim ponašanjem želi da uguši svoju konkurenciju u maloprodaji naftnih derivata jer su oni prinuđeni da skupljim drumskim putem uvoze naftne derivate ili da ih nabavljaju od Jugopetrola po njegovim uslovima.

Iz kompanije Jugopetrol, su povodom ovog spora i imenovanja komisije, kazali da su oni uvijek poštovali sudske odluke i da su otvoreni za saradnju kako bi se riješila ova sporna situacija.

„Jugopetrol je uvijek postupao u skladu sa svim sudskim odlukama, uključujući i odluku koja se odnosi na Bar. Kompanija je otvorena za saradnju sa svim predstavnicima vlasti kako bi se nakon dužeg vremena riješila sporna situacija u obostranom interesu države i kompanije. Jugopetrol je kompanija koja je posvećena pružanju vrhunskih usluga i proizvoda svojim kupcima i partnerima“, naveli su iz ove kompanije „Vijestima“.

U informaciji se navodi i da postoji potreba za preispitivanjem imovinskog spora između države Crne Gore i preduzeća Energogas, nad skladišnim kapacitetom u Dajbabama, na katastarskoj parceli 1305. Nova radna grupa bavila bi se i ovim spornim pitanjem.

“Dana 27.03.2021. godine, kompanija Montenegro bonus podnijela je Upravi za imovinu – Područnoj jedinici Podgorica zahtjev za upis stvarnih prava susvojine, prava korišćenja ì upravljanja na katastarskoj parceli 1305 i pripadajućim objektima, uključujući poslovnu zgradu, pomoćne zgrade i pašnjak. Dana 07.04.2023. godine Uprava za katastar i državnu imovinu – Područna jedinica Podgorica donijela je rješenje kojim se prekida ovaj postupak do okončanja postupka koji se vodi po zahtjevu zaštitnika imovinsko-pravnih interesa za promjenu upisa na istim nepokretnostima”, navedeno je u informaciji.