NEVRIJEME širom Crne Gore – PORASLI vodostaji rijeka, voda prodrla u kuće

NEVRIJEME širom Crne Gore – PORASLI vodostaji rijeka, voda prodrla u kuće

Jaka kiša koja je pala tokom jučerašnjeg dana i noći izazvala je probleme u mnogim crnogorskim gradovima.

Zbog poplava su odsječena poneka sela, voda je prodrla u kuće, nosi objekte, hranu, drva. Ulice u pojedinim mjestima su prekrivene vodom, pa se automobili probijaju kako bi stigli do odredišta.

U Crnoj Gori će danas biti umjereno do potpuno oblačno, povremeno umjerena do jaka kiša ili pljusak sa grmljavinom, saopšteno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS), koji je zbog vremenskih prilika izdao crveni meteoalarm.

Sredinom dana, a u istočnim predjelima poslijepodne, prestanak padavina uz djelimično razvedravanje.

„Tokom noći povećanje oblačnosti, a u južnim i centralnim predjelima moguća slaba kiša. Od sredine dana jak južni vjetar će znatno oslabiti. Najviša dnevna temperatura vazduha od 15 do 25 stepeni“, kazali su iz ZHMS.

Zbog obilnih padavin, ranije je stiglo i upozorenje iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a apeluje na građane da prate zvanična saopštenja i preduzmu mjere zaštite kako bi umanjili potencijalne posljedice ovih vremenskih nepogoda.

„Dajemo sljedeće preporuke građanima: Pratite zvanična saopštenja- redovno pratite informacije i upozorenja nadležnih institucija putem medija; Pripremite se za nepogode- osigurajte vašu imovinu, posebno ako živite u područjima koja su podložna poplavama ili jakim vjetrovima; Izbjegavajte putovanja-ukoliko nije neophodno, izbjegavajte putovanja, naročito u planinskim predjelima i područjima koja su sklona odronima; Budite spremni na prekide u snabdijevanju-pripremite najvažnije u slučaju prekida u snabdijevanju vodom, strujom ili komunikacijama. Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a ostaje u stalnom kontaktu sa svim relevantnim službama kako bi se adekvatno odgovorilo na sve eventualne posljedice vremenskih nepogoda. Apelujemo na sve građane da preduzmu odgovarajuće mjere kako bi zaštitili sebe i svoju imovinu. Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poslao je navedeno upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja, i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti“, zaključeno je u ranijem saopštenju MUP-a.

Na Žabljaku voda ušla u kuće, poplavljeni beninska pumpa, market

Na Žabljaku su poplavile kuće, bezinska pumpa, market Aroma, hotel SOA, kazali su iz žabljačke Službe zaštite i spašavanja.

Apokaliptične scene: Selo Komarnica odsječeno, voda nosi objekte

Vodopad Skakvica nadomak Komarnice je toliko nadošao da je odsjekao prilaz selu. Lokane sluzbe su zatvorile put zbog bezbjednosti. Komarnica se izlila i odnijela kompletan riblji fond mjestaninu Zdravku Kasalici koji ima ribnjak, odnesenna je i hrana, drva…Bukovica koja protiče pored Opštine Šavnik samo sto se nije izlila.

Obustava saobraćaja na mostu na Frutku i Brestici i putu Podanje – Klikovače

Opština Danilovgrad obavještava sve građane da se, usljed velikih vremenskih nepogoda i obilnih padavina, obustavlja saobraćaj za sve kategorije vozila na mostu na Frutku, mostu na Brestici i putu Podanje – Klikovače, do „Next auta“, saopšteno je iz te opštine.