Pejanović Đurišić: Poruke iz Banjaluke i Beograda pozivaju na širenje tenzija i usporavanje EU integracija

Pejanović Đurišić: Poruke iz Banjaluke i Beograda pozivaju na širenje tenzija i usporavanje EU integracija

Svijet se na globalnom nivou suočava sa velikim promjenama, prije svega, ratovima u Evropi i na Bliskom Istoku, ali i na manje vidljivim mjestima, kazala je predsjednica Atlantskog saveza Crne Gore Milica Pejanović Đurišić, na „To Be Secure Forumu“ u Budvi.

Tema foruma je „Svijet u neredu: Pretvaranje izazova u prilike“, sa fokusom na globalne i regionalne bezbjednosne izazove. Događaj će trajati do 7. oktobra.

„Evropa se suočava sa jednim od najsloženijih perioda u istoriji. Ruska agresija ulazi u treću godinu. Ukrajinski otpor je postao globalni otpor za očuvanje integriteta svake nezavisne države na svijetu. NATO je na samitu Vašingtonu reafirmisao posvećenost svojim ciljevima. Dogovoreno je međunarodno pomaganje Ukrajini. Na samitu su dogovoreni i uslovi za dalje transformisanje alijanse“, rekla je Pejanović Đurišić.

Kazala je da će se poseban aspekt 2BS Foruma odnositi na refleksije geopolitičkih dešavanja na Zapadni Balkan.

„Kosovo i BiH ostaju ključne tačke mogućeg sukoba. Poruke iz Banjaluke i Beograda pozivaju na širenje tenzija i usporavanje evroatlantskih integracija. Politička polarizacija predstavlja mnogo ozbiljniju prijetnju nego što su spremni da priznaju sa najviših adresa i prilagode politiku. Put ka EU, iako izazovan, mora ostati ključni cilj. Naši događaji pružaju podršku jačanju saradnje i razmjeni iskustva. Naš cilj nije da ukazujemo na probleme, već i da ih rješavamo“, istakla je ona.