Ministarka Vukićević: Vlada planira završetak autoputa i brze ceste širom Crne Gore, trenutno stanje nije dobro!

Ministarka Vukićević: Vlada planira završetak autoputa i brze ceste širom Crne Gore, trenutno stanje nije dobro!

Ministarka saobraćaja Maja Vukićević gostovala je na Temi Jutra Prve televizije. Ona je govorila o svim gorućim pitanjima u sektoru saobraćaja.

Dotakla se puteva u Crnoj Gori, ali se osvrnula i na prethodnih 30 godina.

„Imamo velike probleme u željezničkom prevozu, neke stoje bolje neke gore, ali postoje neke stvari koje tu treba da radimo. Predstoji nam rekonstrukcija pruge, a iz medijskih natipsa vidite da konstantno nešto treba rješavati. Imamo problem i sa avio saobraćajem, znate da je Montenegro Airlines imao ogromne dugove. Činjenica je da se nije brinulo o državnim kompanijama i imovini i da sada moramo rješavati te probleme“, kazala je ona.

Kada govori o stanju u drumskom saobraćaju, stanje nije na zavidnom nivou.

„Nemamo razvijenu mrežu puteva, a samim tim nemamo ni dobro stanje u drumskom saobraćaju. U Crnoj Gori je registrovano prošle godine 285.000 automobila što pokazuje da su automobili dominantno prevozno sredstvo koje naši građani koriste i samim tim ukazujem na jedan problem u saobraćaju. Važno je razvijati putnu infrastrukuru, ova vlada je pokrenula određena pitanja, ali stanje nije na pristojnom nivou. I tokom sezone imamo veliki priliv stranih automobila, vidjeli ste gužve, to je nešto što moramo da rješavamo“, kazala je ministarka.

Vukićević je kazala da je autoput glavni kapitalni projekat u Crnoj Gori i prioritet njenog resora.

„To je nešto čemu se moramo posvetiti. Očekujemo da do kraja godine imamo potpisan ugovor sa izvođačem radova da se radi put od Mateševa do Andrijevice. Ipak su i brze ceste program ove Vlade. Po Prostornom planu utvrđeno je nekoliko koridora. Te koridore čini mreža puteva i brzih saobraćajnica. Definisano je njih nekoliko, autoput Bar Boljare, autoput Jadransko josnki, brza cesta duž primorja, brza cesta Bijelo Polje-Pljevlja, do granice, brza cesta Podgorica-Nikšić i brza cesta Žabljak-Pljevlja“, najavila je ministarka.

Vukićević je kazala i da konfiguracija terena dosta određuje i pitanje je je li to izvodljivo.

„Što se autoputa tiče, sasvim je dovoljno. Gdje je moguće, treba uraditi tri trake ali treba vidjeti koliko je to dobro za Crnu Goru. Mi smo govorili i o finansijama, a dobar dio će se obezbijediti iz kredita EBRD-a. 40% ćemo dobiti iz fondova a određen dio ćemo platiti iz sopstvenog budžeta“, kategorična je Vukićević.