Trener tvrdi – Jedna vrsta fizičke aktivnosti sagorijeva najviše kalorija

Trener tvrdi – Jedna vrsta fizičke aktivnosti sagorijeva najviše kalorija

Kada je riječ o sagorijevanju kalorija, neke su vježbe i vrste fizičke aktivnosti blje od drugih. Bilo da vam je cilj skinuti suvišne kilograme ili jednostavno postati zdraviji, razumijevanje koje vježbe sagorijevaju najviše kalorija može vam pomoći u planiranju boljeg plana treninga.

Licna trenerica Rachel MacPherson za Eat This, Not That otkrila je da postoji jedna fizička aktivnost koja sagorijeva najviše kalorija, a riječ je o trčanju.

Kako objašnjava trenerica, „trčanje brzinom od 16 kilometara na sat tokom 30 minuta sagorijeva otprilike 594 kalorije za osobu tešku 70 kilograma. Međutim, to je vrlo izazovan tempo i rijetki mogu održati takvu brzinu 30 minuta. Za rekreativne trkače, uobičajena brzina je od 8 do 9.5 kilometara na sat, što sagorijeva otprilike 288 do 350 kalorija u 30 minuta za osobu tešku 70 kilograma. Iskusni trkači obično mogu postići brzinu od 9.5 do 12 kilometara na sat, što sagorijeva oko 450 kalorija u 30 minuta za osobu tešku 70 kilograma“.

Ipak, trenerica naglašava da samo kardio vježbe nisu najefikasniji način za sagorijevanje kalorija jer se trud lako može poništiti konzumacijom male količine visokokalorične hrane. Umjesto toga, ona predlaže stvaranje zdravog kalorijskog deficita kroz prehranu, ostajanje aktivnim tokom dana i uključivanje vježbi snage za najbolje rezultate u gubitku kilograma.

Kao dodatne načine sagorijevanja kalorija, MacPherson preporučuje hodanje, trening snage i bavljenje nekim rekreativnim sportom nekoliko puta nedjeljno.