Sa Šerijatom bi da uđu NATO: Vojnik iz BiH odbio da se rukuje sa ministarkom odbrane Austrije iz vjerskih razloga

Sa Šerijatom bi da uđu NATO: Vojnik iz BiH odbio da se rukuje sa ministarkom odbrane Austrije iz vjerskih razloga

Kadet iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji je odbio da se rukuje sa ministarkom odbrane Austrije, Klaudijom Taner tokom svečanog prijema novih oficira u austrijske oružane snage je Benjamin Fukelj iz Sarajeva, nezvanično saznaje RTRS.

Ovaj incident se desio za vrijeme tradicionalne ceremonije, koja predstavlja vrhunac godišnjih aktivnosti akademije, kada je kadet OS BiH odbio da se rukuje sa ministarkom Klaudijom Taner jer je žena, pravdajući to svojim vjerskim uvjerenjima, navodi bečki „Kurir“.

Bosanski vojnik je odmah isključen sa ceremonije na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Bečkom Novom Mestu , a nije mu uručen ni tradicionalni akademijski prsten, potvrdilo je Ministarstvo odbrane Austrije.

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara BiH Slaven Galić, prema pisanju austrijskih medija, bio je unaprijed obaviješten da se oficir neće rukovati sa ministarkom Taner.

Zbog toga vojnik Benjamin Fukelj nije ni pozvan na svečanu binu. Ministarka je izrazila nezadovoljstvo ovim činom, a Galić se kasnije izvinio u ime BiH.

Austrija već godinama obučava vojne kadrove iz zemalja Zapadnog Balkana, poput BiH i Crne Gore, sa ciljem, kako ističu, „jačanja stabilnosti u regionu“.

Zabrana rukovanja muškarca sa ženom propisana je Šerijatom, a prema jednom tumačenju to, navodno, ne čine iz poštovanja prema ženi, pa zbog toga i žena se ne rukuje sa muškarcem.

Među samim muslimanima postoje različita viđenja i tumačenja o tome kako se treba ponašati prilikom susreta žene i muškarca. Rukovanje nije zabranjeno ako se radi o bliskim rođacima, ali kad musliman sretne stranca ili strankinju to je zabranjeno.

„Rukovanje između muškaraca i žena koji jedno drugom nisu bliži rod treba ga, kada je to moguće, izbjegavati, pogotovo ako će ono izazvati različita nečasna ili grešna razmišljanja. U normalnim okolnostima, kada god je čovjek u mogućnosti da izbjegne rukovanje sa ženom koja mu nije bliski rod – treba ga izbeći, kako bi otklonio svaku sumnju da učestvuje u grijehu, ističe se u tumačenjima šerijatskog prava.