Japan i zvanično dobio novog premijera: Šigeru Išiba naslijedio Fumija Kišidu

Japan i zvanično dobio novog premijera: Šigeru Išiba naslijedio Fumija Kišidu

Kabinet odlazećeg japanskog premijera Fumija Kišide kolektivno je podnio ostavku na današnjoj sjednici vlade, nakon čega je donji dom japanskog parlamenta odabrao Šigerua Išibu, predsjednika vladajuće Liberalno-demokratske partije, za 102. premijera zemlje.

Šef vlade se bira većinom glasova kandidata koje predlažu stranke i po pravilu, riječ je o partijskim liderima. Tako šef stranke sa većinom mjesta u parlamentu postaje premijer.

Pošto vladajuća koalicija Liberalno demokratske partije i Komeito partije ima većinu u oba doma parlamenta, izbor Išibe na mjesto premijera bio je više formalnost.

Prema rezultatima glasanja, Išiba je dobio 291 od 461 glasa.

Išibin kabinet će biti ozvaničen tokom večeri, nakon ceremonija koje će se održati u Carskoj palati.

Prethodnik Išibe, Fumio Kišida, koji je ranije odustao od kandidature na predsjedničkim izborima vladajuće Liberalno-demokratske partije (LDP) na funkciji je proveo 1.094 dana, što ga čini osmim poslijeratnim premijerom Japana sa najdužim stažom.

Išiba je juče najavio da će vanredni izbori biti održani 27. oktobra.

Vanredni izbori koji će se održati godinu dana prije redovnih i neposredno uoči američkih predsjedničkih izbora u novembru odlučiće koja stranka će kontrolisati Donji dom japanskog parlamenta.