Odloženo suđenje Dušku Kneževiću u predmetu „Karbon“: Odbrani tvrdi da je došlo do zastarjelosti

Odloženo suđenje Dušku Kneževiću u predmetu „Karbon“: Odbrani tvrdi da je došlo do zastarjelosti

U Višem sudu u Podgorici danas je odloženo suđenje okrivljenom Dušku Kneževiću u predmetu „Karbon“.

Specijalna državna tužiteljka Marija Raspopović zatražila je dodatno vremena kako bi se izjasnila povodom podneska odbrane Duška Kneževića koji je danas predat sudu, u kojem se navodi da je došlo do zastarjelosti krivičnog gonjena u slučaju „Karbon“.

Tužiteljka se danas izjasnila da nije saglasna sa navodima koji su u prethodnom zahtjevu optuženog Zorana Nikolića, koji se takođe odnose na tvrdnju da je došlo do zastarjelosti krivičnog gonjena u ovom postupku. Nikolić je na prethodnom ročištu glavnog pretresa 24. septembra dostavio dopis sudu, u kojim zahtijeva da se obustavi sudski postupak u odnosu na njega, jer smatra da je došlo do apsolutne zastare krivičnog gonjenja.

Branioci ostalih okrivljenih bili su saglasni sa zahtjevom koji je sudu danas uputio advokat Dušan Radosavljević, branilac optuženog Duška Kneževića. I ostali branioci smatraju da je došlo do apsolutne zastarjelosti.

Advokatica Bojana Franović Kovačević je ukazala na konfuznu situaciju vezanu za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, navodeći da se nikome ne stavlja na teret, ali se provlači u činjeničnom opisu dispozitiva ove optužnice.

“Mi smo svjesni da je ovo bila materija za kontrolu optužnice. Ova optužnica je konfuzna. Očigledno je da će vijeće u ovom postupku imati zadatak da se bavi sa određenom kompilacijom odredbi KZ CG koje su u međuvremenu mijenjane. To će stvoriti dodatne poteškoće. Zato i SDT mora da pomogne i dodatno se angažuje”, kazao je advokat Dražen Medojević, branilac optuženog Kneževića.

Specijalna državna tužiteljka Lidija Vukčević podigla je optužnicu protiv Duška Kneževića, u kojoj se između ostalog navodi, da su Knežević, Predrag Dašić, Zoran Nikolić, Brankica Bašović i Biljana Bašović, pričinili štetu pravnom licu “Global Karbon” DOO Podgorica, a pravnim licima “Fin Invest”, “Atlas Grupa”, RTV “Atlas”, “RT Mimoza”, “Atlas Sistem” i “Mega Gulf Investments Holdings Limited” pribavili korist protiv pravnu u iznosu od 1. 942.000, 00 evra. Iz poslovne dokumentacije i finansijske dokumentacije, specijalni tužilac navodi da proizilazi da je tokok 2008. Godine Duško Knežević organizovao kriminalnu grupu, te da to proizilazi iz iskaza odbrane okrivljenih kao i iz iskaza svjedoka saradnika Đorđa Đurđića, piše u obrazloženju optužnice.

Tokom 2008. godine, okrivljeni Duško Knežević je na teritoriji Crne Gore organizovao kriminalnu organizaciju koja je djelovala do kraja 2017., čiji su pripadnici postali ostali optuženi, kao i Đorđe Đurđić – svjedok saradnik u ovom predmetu. Okrivljeni su, piše u optužnici, umišljajno podstrekli Biljanu Bašović, izvršni direktor privrednog društva „Global Karbon“, čiji je osnivač Invest banka Montenegro AD Podgorica, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi. Tako je u decembru 2008., Duško Knežević dono odluku da se 1.000.000, 00 evra koja se nalaze na računu „Global Karbon“ kod IBM banke potiču od osnivačkog uloga uplaćenog od osnivača IBM banke, prenesu na račun nerezidentnog pravnog lica „Mega Gulf Investemnts Holdings Limited“, kod Atlas banke u Moskvi u svrhu zatvaranja kredita koje to pravno lice ima kod Atlas banke u Moskvi, a čiji je rok otplate istekao. Kao osnov za navedeni transfer novca služiti ugovor o navodnoj kupoprodaji karbon kredita, koji se neće desiti. Ugovoreno je da će „Mega Gulf“ u ime i za račun „Global Karbon“ navodno kupiti karbon kredite, koji ugovor je služio kao osnov za realizaciju navdene novčane transakcije. Nalog je za prenos ispunila Brankica Bašović, i ovjerila potpisom, te izvršila prenos novčanih sredstava u iznosu od milion evra sa računa „Global Kartbon“ na račun „Mega Gulf“.

U optužnici se navode i krediti koje je odborio Knežević, kada je, radi realizacije kriminalnog plana, donio odluku da IBM banka odobri kredit „Global Karbon“ u iznosu od 500.000 evra, te da će sredstvo obezbjeđenja vraćanja kredita biti depozit „Global Karbon“ u iznosu od 500.000 evra, a koji će se bez odluke osnivača IBM banke, dati iz osnivačkog uloga tog pravnog lica koji je uplatila uplatila IBM banka pravnom licu „Global Karbon“, prenose „Vijesti“.