Putin: Istina je na našoj strani, ostvarićemo sve ciljeve

Putin: Istina je na našoj strani, ostvarićemo sve ciljeve

Predsjednik Rusije Vladimir Putin čestitao je građanima Rusije Dan ujedinjenja sa DNR, LNR, Hersonskom i Zaporoškom oblašću.

„Svim građanima naše zemlje srdačno čestitam ovaj zaista sudbonosan događaj. Ka ovome smo išli godinama, prolazeći teška iskušenja, znali smo u kakvim je nepodnošljivim uslovima stalnog granatiranja i blokade živio Donbas dugih osam godina, kakvom su progonu bili izloženi građani Novorusije. Oni su ustali protiv oružanog državnog prevrata u Kijevu, pružili su otpor neonacističkoj diktaturi koja je zauvjek htjela da ih otrgne od njihove istorijske otadžbine, od Rusije“, poručio je Putin.

On je podsjetio da je Rusija nakon 2014. godine pokušala mirnim putem da riješi sukob u Donbasu, ali su se pregovori završili lažima i obmanama zapadnih elita koje su pretvorile Ukrajinu u svoju koloniju, antirusko uporište.

„Dalji razvoj događaja u potpunost je potvrdio neophodnost specijalne vojne operacije, njen istinski oslobodilački karakter“, rekao je ruski lider.

Putin je dodao da se na oslobođenim teritorijama aktivno obnavljaju preduzeća, grade se stambene zgrade, bolnice, škole, vrtići. U tome učestvuju svi ruski regioni.

„Zahvaljujem svim građanima zemlje na jedinstvu i patriotskom duhu. Istina je na našoj strani. Svi postavljeni ciljevi će biti ostvareni“, poručio je ruski predsjednik.

Ključne teze iz obraćanja ruskog predsjednika:

Rusija je posle 2014. godine pokušavala mirno da riješi sukob, ali je Zapad tokom tih godina pretvorio Ukrajinu u antirusko uporište;

Ukrajinsku armiju su nakon 2014. godine pripremali za novi rat protiv jugoistočnog dijela zemlje, a cilj su bili i Krim i drugi ruski regioni;

Razvoj događaja u Donbasu nakon 2014. godine u potpunosti je potvrdio da je specijalna vojna operacija neophodna i njenu oslobodilačku prirodu;

Rusi se danas zajedno bore za bezbjednu i prosperitetnu budućnost djece i unuka;

Učesnici u specijalnoj vojnoj operaciji, koji se bore u Donbasu, na kurskom i drugim pravcima, štite čitavu Rusiju, zemlja je ponosna na svoje junake i čini sve da ih podrži;

Podsjetimo, tridesetog septembra 2022. godine u sastav Rusije vratila su se četiri južna regiona: Donjecka i Luganska Narodna Republika, kao i Hersonska i Zaporoška oblast. Sporazumi o prisajedinjenju potpisani su nakon referenduma, poslije čega je odlučeno da se 30. septembar svake godine slavi kao Dan ujedinjenja, a 2023. godine bio je obilježen prvi put.