Austrija: Krajnja desnica pobijedila na parlamentarnim izborima

Austrija: Krajnja desnica pobijedila na parlamentarnim izborima

Desno-populistička Slobodarska stranka Austrije (FPO) pobijedila je na izborima za austrijski parlament ali je malo vjerovatno da će dobiti mandat za sastavljanje vlade s obzirom na to da s obzirom na to da ostale stranke odbijaju ulazak u koaliciju s njom.

“Pri sastavljanju vlade moraju se poštivati temelji liberalne demokratije a to su: vladavina prava, nezavisno sudstvo, ljudska prava i prava manjina, nezavisni mediji i članstvo u Evropskoj uniji”, rekao je austrijski predsjednik Aleksander Van der Belen.

Austrijski predsjednik je rekao da će se u sljedećim danima “pokazati ko će s kim i što ko želi za Austriju”. Van der Belen, koji daje mandat za sastavljanje vlade, uoči izbora nije skrivao da je malo vjerovatno da će mandat za sastavljanje vlade dati slobodnjacima, prenosi Hina.

“Ja sigurno neću na put prema vladi podržati stranke koje su duboko antievropske i koje podržavaju Rusiju u ratu protiv Ukrajine”, rekao je prije nekoliko dana Van der Belen.

Drugoplasirana Narodnjačka stranka Austrije (OVP), koja je zajedno sa Zelenima na vlasti posljednje četiri godine, pretrpjela je veliki gubitak glasova u poređenju sa posljednjim izborima i s 26,3 posto osvojila 11,1 posto manje nego prije četiri godine.

FPO je s 28,8 posto glasova, prema nepotpunim rezultatima nakon prebrojanih 97 posto glasova, prvi put osvojio najviše glasova na izborima za Nacionalno vijeće (Nationalrat) kako se naziva austrijski parlament.

Na treće je mjesto pala Socijaldemokratska stranka Austrije (SPO) sa 21,1 posto glasova. Na četvrtom mjestu nalazi se liberalna stranka Neos sa 9,2 posto a na petom stranka Zeleni sa 8,3 posto.

Ostalim strankama, među kojima je i Komunistička stranka Austrije, nije uspio prelazak izbornog praga od četiri posto.

OVP i FPO bi mogle ponovo formirati koaliciju, ali su narodnjaci i u izbornoj večeri ponovili svoj stav po kojem bi koalirali sa slobodnjacima ali pod uvjetom da predsjednik ove stranke Herbert Kickl odustane od pretenzija za kancelarsku ili neku ministarsku poziciju.

“OVP slobodnjacima neće uskratiti priliku za razgovore ali to dolazi u obzir samo bez Kickla”, rekao je generani sekretar OVP-a Kristof Stoker za javni servis ORF. On je odbacio nagađanja po kojima bi glavni kandidat i predsjednik narodnjaka Karl Nehamer mogao dati ostavku kako bi OVP mogao ući kao manji partner u koaliciju sa slobodnjacima.

Analitičari su tokom večeri procijenili kako slobodnjaci neće pristati na ovu opciju s obzirom na to da je upravo Kickl taj koji je FPO nakon krize u koju je stranka upala nakon korupcijske Ibiza afere, ponovno vratio na političku kartu Austrije.

Kickl je u više navrata tokom predizborne kampanje polagao pravo na kancelarsku poziciju u slučaju da slobodnjaci osvoje najviše glasova u parlamentu.

“Mi smo spremni preuzeti odgovornost i pružamo ruku svim strankama”, rekao je Kikl nakon objavljivanja izbornih rezultata.

Kickl, koji je na mjestu predsjednika stranke naslijedio Hajnc Kristijana Strahea, koji je zbog korupcijske Ibica afere napustio politiku, slovi kao ekstremni političar blizak mađarskom premijeru Viktoru Orbanu.

Moguća je i koalicija OVP-a i SPO-a koja bi imala tijesnu većinu u parlamentu, ali su analitičari uoči izbora kao i u izbornoj večeri naglašavali mogućnost da u vladu uđe i stranka Neos, što bi osiguralo stabilnu većinu.

Predizbornom kampanjom su prevladavale teme unutrašnje sigurnosti i ilegalnih migracija što se, uprkos činjenici da je OVP vlada kancelara Karla Nehammera posljednjih godina pooštrila migrantsku politiku, smatra domenom slobodnjaka.

FPO je naklonost birača pridobio i kritikom mjera tokom pandemije korona virusa kao i kritikom vojne pomoći Ukrajini.