Sekulović: Rezultati na podgoričkim izborima ne vode padu Vlade

Sekulović: Rezultati na podgoričkim izborima ne vode padu Vlade

Rezultati na podgoričkim izborima ne vode padu Vlade i vlast ima šansu da opstane i da traje do narednih parlamentarnih izbora, smatra analitičar i bivši ministar MUP-a Sergej Sekulović. On kaže da će doći vrijeme da se kad-tad pravi koalicija sa DPS-om, te da ne može DPS uvijek da bude crna ovca i da svi bježe od njih.

Sekulović navodi da je bilo strahovanja vezano za šavnički scenario i da su građani izašli u malom procentu, što je negativno po razvoj same demokatije u Crnoj Gori.

“Ipak, politika se vraća na velika vrata u Crnoj Gori. Činilo se da politička scena postaje dosadna i predvidljiva i da se gasi. Ovi izbori otvaraju mnoga vrata i zbog toga su nešto novo i interesantno”, ocijenio je Sekulović tokom goastovanja u podkastu centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Sekulović smatra da izbori u Podgorici nemaju efekat rušenja vlasti na državnom nivou.

“Rezultati nemaju za posljedicu da vlast treba da padne i da premijer daje ostavku. Ono što je činjenica da partije koje su u izvršnoj vlasti imaju trend pada. To znači da su ih građani kaznili dovoljno da se zapitaju šta to nisu radili kako treba”, rekao je Sekulović.

Ipak, kako je ponovio, ovakvi rezultati na izborima ne vode padu Vlade.

“Vlast jeste uzdrmana i jeste u nokdaunu, ali nije u nokautu, da se izrazim tim bokserskim rječnikom”, kazao je Sekulović.

Sekulović, pak, ne isključuje mogućnost da se koalicija okupljenja oko predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i DPS-a udruže.

“Svi scenariji su otvoreni, pa u u narednih nekoliko dana čekamo saopštenja i oglašavanja aktera”, rekao je Sekulović.

Prema njegovim riječima, snaga DPS-a sada je u tome što može da igra sa oba pola.

“Za DPS je ovakav rezultat dobar. Pokazali su održivost, pokazali su da su aktivni, jer su već četiri godine opozicija”, primijetio je on.

Stoga, poručuje da će doći vrijeme da se kad-tad pravi koalicija sa DPS-om.

“Ne može DPS uvijek da bude crna ovca i da svi bježe od njih. Da li je sad trenutak, ne bih mogao decidno da kažem, ali ne isključujem tu mogućnost”, zaključio je Sekulović.