Kineski ministar: Peking igra konstruktivnu ulogu po ukrajinskom pitanju

Kineski ministar: Peking igra konstruktivnu ulogu po ukrajinskom pitanju

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji izjavio je da Peking igra konstruktivnu ulogu po ukrajinskom pitanju i da ubjeđuje sve zainteresovane strane da rješavaju probleme mirnim putem pomoću pregovora.

– Kina igra konstruktivnu ulogu, djelujući kao posrednik i promovišući mirovne pregovore. Kina ne doliva ulje na vatru i ne koristi priliku da profitira na tome – rekao je Vang Ji tokom obraćanja u Generalnoj skupštini UN.

Kako je istakao, „ukrajinsku krizu je i dalje teško riješiti“.

– Ukrajinska kriza je još daleko od završetka. Sada je prioritet da se spriječi širenje borbenih dejstava i eskalacije, da se spriječi da bilo koja strana doliva ulje na vatru i da se pomogne da se situacija što prije smiri – kazao je on.

Vang Ji je podsjetio da su tokom aktuelnog zasijedanja Generalne skupštine Kina, Brazil i druge zemlje Globalnog juga osnovale grupu „Prijatelji mira“, koja ima za cilj postizanje konsenzusa o političkom rješenju krize.

Komentarišući situaciju u Aziji, on je istakao da se Kina odlučno protivi tome da zemlje iz drugih regiona „miješaju prste“ u taj region.

– Odlučno se suprotstavljamo svim silama koje tamo podgrijevaju situaciju i izazivaju konfrontaciju – rekao je Vang Ji.

Kina protiv hegemonije

Sve zemlje u svijetu treba da se suprotstave hegemoniji i politici moći i da rade na demokratizaciji međunarodnih odnosa, rekao je Vang Ji.

– Treba da se zalažemo za ravnopravnu i uređenu multipolarnost i pridržavati se toga da sve zemlje, bez obzira na njihovu veličinu, imaju svoje mjesto i ulogu u multipolarnom sistemu – istakao je kineski diplomata u UN.

Takođe je konstatovao da „sankcioni pritisak neće donijeti monopolske prednosti, pritisci i obuzdavanje neće riješiti sopstvene probleme, te da se ne može oduzeti pravo svake zemlje na bolji život“.