Gutereš: Crna Gora uspješno napreduje ka implementaciji ciljeva održivog razvoja

Gutereš: Crna Gora uspješno napreduje ka implementaciji ciljeva održivog razvoja

Crna Gora uspješno napreduje ka implementaciji ciljeva održivog razvoja, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš.

Iz Vlade je saopšteno da se potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove, Filip Ivanović, u sklopu radne posjete Njujorku povodom održavanja generalne debate 79. zasijedanja Generalne skupštine UN-a, u subotu sastao sa Guterešom.

Gutereš je zahvalio Crnoj Gori na podršci koju pruža ideji multilateralizma i sistemu UN-a.

“Imajući u vidu aktuelne izazove sa kojima se suočava savremeni svijet, posebno imajući na umu agresiju Rusije na Ukrajinu, ratove u Gazi i Sudanu, i rastući uticaj klimatskih promjena na biodiverzitet, Gutereš je istakao da Crna Gora uspješno napreduje ka implementaciji ciljeva održivog razvoja”, kaže se u saopšptenju.

Ivanović je naglasio da Crna Gora izuzetno vrednuje saradnju sa UN-om i da u sklopu svojih diplomatskih aktivnosti baštini i promoviše vrijednosti UN-a i multilateralizma.

On je dodao da je za male zemlje posebno važna aktivnost u okviru sistema UN-a.

Ivanović je, kako se navodi, upoznao Gutereša sa aktuelnim momentom u procesu pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom (EU), ističući komplementarnost procesa pristupanja Uniji i zajedničkih razvojnih projekata koje Crna Gora radi sa UN-a.