ODT nastavlja istragu protiv osumnjičenih: Zbog torture saslušano još pet policajaca

ODT nastavlja istragu protiv osumnjičenih: Zbog torture saslušano još pet policajaca

U Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici tokom ove sedmice saslušano je više svjedoka u cilju utvrđivanja identiteta policijskih službenika koji se terete da su vršili torturu nad Nikšićaninom Milom Jovanovićem.

Prema saznanjima „Dana“, saslušano je pet policijskih službenika, odnosno kolege osumnjičenih, kako bi istražitelji došli do više detalja o zlostavljanju. Prema našim saznanjima, četvorica saslušanih policajaca bili su radno angažovani spornog dana kada je Jovanović, kako tvrdi, bio zlostavljan, ali su postupali prema drugom privedenom licu. Zbog toga tužiocu i nijesu mogli dati saznanja, odnosno nijesu znali detalje o postupanju svojih kolega. Jedan svjedok bio je zadužen i za aktivnosti koje su bile usmjerene prema Jovanoviću. Ipak, on je kazao da nije vidio da je Jovanović imao povrede.

Istraga o prebijanju Jovanovića traje četiri godine. Prije tri mjeseca, po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, slobode su lišena dvojica policijskih službenika i jedan njihov kolega u penziji. Iz tužilaštva je tada saopšteno da su slobode lišeni policajci Z.B. i N.Ž. i bivši policijski službenik B.A., koji se sumnjiče za iznuđivanje iskaza i zlostavljanje Jovanovića 2021. godine.

Policajac označen kao batinaš saslušan nakon godinu dana

Iz HRA su više puta ukazivali da je istraga u ovom predmetu od samog početka opstruirana, što je procijenjeno kao namjerno pomaganje policajcima da izbjegnu odgovornost. Ustavni sud Crne Gore je istragu ocijenio kao nedjelotvornu jer, kako su zaključili, dokazne radnje u ključnim trenucima gotovo nisu ni preduzimane. Tada postupajuća državna tužiteljka Ivana Vuksanović je B.A., jednog od trojice nedavno hapšenih povodom ovog slučaja, saslušala kao svjedoka tek godinu dana nakon što ga je Jovanović označio kao izvršioca torture.

– Ovakvo poražavajuće postupanje tužilaštva prepoznao je i Tužilački savjet, koji je 2023. godine usvojio pritužbu na rad tužiteljke Vuksanović. Nadamo se da će dodatnim naporima tužilaštva i tužiteljke Nađe Martinović, koja je sada nadležna za ovaj predmet, biti moguće da se propušteno nadoknadi – saopštili su ranije iz HRA.

– Pomenuta lica su uhapšena zbog osnova sumnje da su 2021. godine izvršila krivična djela iznuđivanje iskaza i zlostavljanje na štetu lica M.J., koji je tom prilikom zadobio tjelesne povrede – saopšteno je tada iz tužilaštva.

Ustavni sud Crne Gore je u maju ove godine utvrdio da je Jovanović 22. i 23. januara 2021. godine zlostavljan od strane policijskih službenika, a da Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici nije ispunilo svoju obavezu da taj slučaj djelotvorno istraži.

Jovanović je prijavio da je 22. januara 2021. mučen od strane policijskih službenika koji su tog dana ušli u stan u kome se nalazio da bi izvršili pretres. Utvrđeno je da nije pružao nikakav otpor, ali je odmah oboren na pod i da ga je više maskiranih policajaca udaralo pesnicama po leđima. Tom prilikom je zadobio povredu nosa. Poslije izvjesnog vremena, prebačen je u drugu prostoriju u kojoj se maltretiranje nastavilo – tada gaženjem čizmama po nogama i rukama i udarcima po genitalijama i u predjelu rebara. Zatim je iz Tivta prebačen u Podgoricu, u prostorije Sektora za borbu protiv kriminala u „Siti molu“, gdje se, kako je naveo, zlostavljanje nastavilo.

– Fotografija Jovanovića koja potvrđuje torturu, na kojoj se vidi jasna povreda nosa – o kojoj je govorio još 2021. godine, nalazi se u prepiskama iz Skaj aplikacije. Međutim, izostanak djelotvorne istrage i volje tužilaštva da u ključnim trenucima pribavi neophodne dokaze doveli su do toga da nakon više od tri godine u ovom predmetu nema pomaka – saopšteno je iz HRA povodom ocjene Ustavnog suda.

Ustavni sud je zaključio da je Jovanoviću povrijeđen materijalni i procesni aspekt prava iz čl. 28 Ustava Crne Gore, koji garantuje nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta, i jemstvo da niko ne može biti izložen mučenju, nečovječnom ili ponižavajućem postupanju iz čl. 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima, koji sadrži istu garanciju.