Đurić: Srpski organi će sarađivati sa Amerikancima kada je riječ o istrazi o poslovanju firme Džereda Kušnera

Đurić: Srpski organi će sarađivati sa Amerikancima kada je riječ o istrazi o poslovanju firme Džereda Kušnera

Srpski ministar spoljnih poslova Marko Đurić, rekao je u intervjuu za „Glas Amerike“ da će srpski organi sarađivati sa Amerikom kada je riječ o istrazi o poslovanju firme zeta bivšeg predsjednika Trampa, Džereda Kušnera koji će investirati u luksuzni kompleks na mestu bivšeg Generalštaba.

U senatskom odboru za finansije američkog Kongresa, naime, vodi se istraga o poslovanju firme „Afiniti“, a demokrata Ron Vajden koji predvodi tu istragu, naveo je da su srpski i albanski zvaničnici prišli toj kompaniji sa poslovnim predlozima za ulaganje.

„Ono što mogu je da kažem da se ne miješam u rad pravosudnih organa ni srpskih institucija, a kamoli američkih i ono što mogu takođe da kažem je da Srbija i Sjedinjene Države imaju potpisane sporazume i kvalitetnu saradnju u oblasti pravosuđa. Zapravo, USAID je prethodnih dvadeset godina uložio mnogo u reformu srpskog pravosuđa, tako da ako i kada do bilo kakvih pitanja na tu temu dođe, svi srpski organi stajaće na raspolaganju američkim organima i Srbija će uvijek pomoći da se sve istrage vode“, tvrdi Đurić.

„Glas Amerike“ nije propustio da Đurića pita i o sastancima potpredsjednika Vlade Aleksandra Vulina sa ruskim predsjednikom Putinom.

„Srbija nastoji da ima izbalansiranu spoljnu politiku, u kojoj su otvoreni kanali komunikacije sa svima u međunarodnoj zajednici. Ali Srbija, po pitanju rata u Ukrajini ima vrlo jasnu poziciju: podržava teritorijalni integritet Ukrajine u Ujedinjenim nacijama i na drugim forumima. I ne samo po ovoj temi, nego po svima drugim temama se čvrsto i dosljedno drži međunarodnog prava“, zaključio je Đurić navodeći da je misija Srbije da objasni drugim zemljama da njen teritorijalni integritet nije ništa manje vrijedan od teritorijalnog integriteta drugih država.

Na pitanje zašto Srbija, nakon njegovog odlaska na funkciju šefa diplomatije i dalje nema ambasadora u Vašingtonu, Đurić navodi da ambasador Vlada Marić trenutno otpravlja poslove u ambasadi i da će „u ne tako dalekoj budućnosti, veoma brzo“ biti imenovan novi ambasador.

Ministar spoljnih poslova dodao je da je na marginama Generalne skupštine UN imao više od 30 bilateralnih sastanaka, kao i da je učestvovao na više samita i regionalnih sastanaka. Rezultat je, kaže, uspostavljanje diplomatskih odnosa sa tri zemlje i potpisanih šest međunarodnih sporazuma o saradnji diplomatskih službi, ukidanju viza, političkim konsultacijama.

„Mi se sa našim porukama obraćamo svima. I onima koji su priznali nezavisnost Kosova i Metohije i nekada dodatni intenzitet ulažemo u unapređenje dijaloga upravo sa tim zemljama zbog toga što želimo da produbimo razumijevanje za našu situaciju. Ne tražimo uvijek da te zemlje imaju identičan pogled kao mi, ali makar da razumiju zašto je naš pogled takav kakav jeste. I to je već napredak“, naveo je navodeći da je posjeta UN odlična prilika da se „osvježi slika o Srbiji“.