Akcija za socijalnu pravdu: Pet miliona eura za naknadne radove na nekoliko faličnih projekata

Akcija za socijalnu pravdu: Pet miliona eura za naknadne radove na nekoliko faličnih projekata

Ni četiri godine od kada su iz tadašnje Uprave javnih radova najavljeni zahtjevi za preispitivanjem licenci pojedinim firmama koje su radile falične projekte, na osnovu kojih su objavljivani tenderi za radove, nije poznat epilog tih postupaka, dok je u međuvremenu cijena naknadnih radova za samo nekoliko takvih projekata ugovorena na najmanje pet miliona eura, saošteno je iz Akcije za socijalnu pravdu.

„Oktobra 2020. godine, u vrijeme dok je dogovarana prva post-DPS-ovska vlada, iz Uprave javnih radova, koja se danas zove Uprava za kapitalne projekte, objelodanjeno je da će tražiti preispitivanje licenci za više firmi, koje su radile projektnu dokumentaciju ili revizije za oko desetak projekata, za koje se utvrdilo da su falični i da to dovodi, kako je tada saopšteno, do potrebe objavljivanja novih tendera za dodatne radove.

Jedan od takvih tendera tiče se izgradnje Naučno-tehnološkog parka u Podgorici, za koji je projekat uradio danilovgradski ‘Ing Invest’. U martu 2020. godine posao je dobio podgorički ‘Novi Volvox’, za cijenu od oko osam miliona eura, a u narednim godinama su dodatni radovi ugovoreni za još dva miliona eura. Sredinom ove godine projekat je zvanično otvoren“, navodi se u saopštenju ove NVO.

Dodaje se da je danilovgradski „Ing Invest“ radio projekat i za izgradnju policijskog kompleksa na Zlatici, što je posao koji je za oko sedam miliona eura dobio u oktobru 2019. godine podgorički „Čelebić“. Godinu kasnije u medijima je objelodanjeno da je pokrenut tender za dodatne radove vrijednosti oko 800 hiljada eura.

„Ista firma bila je projektant i za Dom za stare u Podgorici. U oktobru 2017. godine ugovor sa podgoričkom firmom ‘Fidija’ zaključen je na 8,8 miliona eura, a uslijedila je serija dodatnih radova u narednim godinama i javne informacije pokazuju da se radi o vrijednosti od najmanje pola miliona eura.

Kontroverzna investicija Fudbalskog stadiona na Cetinju takođe je jedna od onih za koju je ukazano da se gradi na osnovu faličnog projekta, a stadion nije završen punih sedam godina, iako je rok za izgradnju bio tri godine. Projektant je bila podgorička firma ‘Studio K’, kamen temeljac položili su novembra 2017. godine tadašnji premijer Duško Marković, gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović i i predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG) Dejan Savićević.

Cijena posla ugovorena je na 8,8 miliona eura sa podgoričkom firmom Erlang, najveći dio novca trebalo je da bude izdvojen iz kapitalnog budžeta, dio je trebalo da finansira Prijestonica Cetinje, a dio FSCG. U prvom dijelu ove godine ugovoreni su dodatni poslovi za ovu investiciju od oko 1,6 miliona eura“, ukazuju iz Akcije za socijalnu pravdu.

Dodatni radovi uzrokuju i kašnjenja u završetku poslova, a u svim prethodnim slučajevima nije poznato da li je postavljano pitanje odgovornosti ili potencijalne naknade štete, ističu iz nove nevladine organizacije.

„Uprava javnih radova je prije četiri godine najavila preispitivanje licenci za još nekoliko projekata za koje je ocijenila da su bili falični i zbog kojih su takođe ugovoreni naknadni radovi. Među projektantskim firmama ili revidentima za sporne projekte su tada pominjane ‘Arhinjinženjering’, ‘Decom Montenegro’, ‘Europrojekt’, ‘Urbi pro’, ‘Civil Enžinjering’…“, navodi se u saopštenju.

Akcija za socijalnu pravdu počela je proteklog mjeseca projekat, koji se odnosi na monitoring javnih nabavki kod kapitalnih investicija, na bazi kojeg će izrađivati specifične studije slučajeva i procesuirati ih nadležnim državnim organima, sa ciljem ne samo unapređenja stanja u oblasti javnih nabavki za kapitalne investicije, koje su među najosjetljivijima na korupciju, već i postavljanja pitanja odgovornosti donosilaca odluka.

U tom smislu će, pored ostaloga, studije slučajeva biti dostavljane i Nacionalnom savjetu za borbu protiv korupcije, kazali su iz ove NVO.