Na podgoričke drumove stižu novi polovni autobusi

Na podgoričke drumove stižu novi polovni autobusi

Vozila kupljena od švajcarske firme, plaćena 75.600 eura bez PDV-a. “Putevi” su početkom avgusta oglasili nabavku polovnih autobusa, a centralni uslovi bili su da vozila nijesu starija od 17 godina i da su prešla manje od 800.000 kilometara. Ovo je druga trgovina polovnih vozila od švajcarske firme “AT Automobiles Sarl”, na čijem je čelu Njegoš Joksović.

Preduzeće “Putevi” sklopilo je novi ugovor sa švajcarskom firmom “AT Automobiles Sarl”, pa će u Podgoricu uskoro stići još četiri polovna vozila za potrebe gradskog prevoza, u vrijednosti od 75.600 eura, bez PDV-a.

To stoji u ugovoru koji su 20. septembra potpisali direktor “Puteva” Radoš Zečević i prvi čovjek švajcarske firme Njegoš Joksović .

“Putevi” su početkom avgusta oglasili nabavku polovnih autobusa, a centralni uslovi bili su da vozila nijesu starija od 17 godina i da su prešla manje od 800.000 kilometara.

Četiri takva vozila od Joksovićeve firme kupljena su i u junu. Za dva polovna autobusa marke MAN NL 273 plaćeno je 12.980 eura bez PDV-a.

Prema podacima, koje su “Vijesti” dobili po Zakono o slobodnom pristupu informacijama, koristeći platformu MANS-a, dva vozila marke Mercedes 515 CDI plaćena su 12.000 eura bez PDV-a.

Oba MAN NL 273 autobusa proizvedena su 30. jula 2008. godine i broje 39 mjesta za putnike.

Prema Odluci, u koji “Vijesti” imaju uvid, polovna vozila u junu je dovezla višečlana delegacija “Puteva”.

U Švajcarsku su tada putovali Zečević, njegov saradnik za ljudske resurse Veljo Čađenović , osam vozača autobusa i referent dokumentacije Darko Babović kako bi nabavili potrebna vozila.

“… Radi preuzimanja i dopremanja nabavljenih korišćenih vozila za potrebe Društva, a u skladu sa Odlukom o izboru najpovoljnije ponude broj: 6883/1 od 21.6.2024. godine, broj: 6884/1 od 21.6.2024. godine i 6885/1 od 21.6.2024. godine (korišćeni autobus MAN NL 273 dva komada, korišćeno kombi vozilo Mercedes Benz 515 CDI dva komada, korišćeno teretno vozilo – putar Volkswagen T5 Transporter 4M jedan komad i servisna vozila Citroen Jumpy 1.6 HDI jedan komad, Volkswagen Amarok 4 Motion jedan komad i Mitsubishi L200 4×4 2.5 DID jedan komad”, piše u dokumentu.

U Odluci o upućivanju na službeni put u inostranstvo, navodi se da ekipa “Puteva” polazi 23.juna i da će se “zadržati najkasnije do 28. juna tekuće godine”.

Zečeviću i Čađenoviću je za put unaprijed isplaćeno po 1.000 eura, dok je osam vozača dobilo iznose od 1.500 do 2.000 eura.

Bivši odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Klikovac je na prethodnoj sjednici Skupštine Glavnog grada problematizovao pitanje nabavke polovnih autobusa. On je, tada, pitao Zečevića da li su podgorički “Putevi” raspisali tender za autobuse i odakle se uvoze.

“Zašto mi kao odbornici o tome nijesmo adekvatno upoznati? Zašto podgorička javnost nije o tome upoznata i o čemu se tu radi”, pitao je Klikovac ranije.

Zečević mu je tada odgovorio da je on “ekskluzivno išao za njih”.

“Izuzetno su dobrog kvaliteta, vjerovatno sad već bolji nego novi autobusi. I koštali su sedam i po hiljada eura”, rekao je Zečević tada, dodajući da Klikovac “traži dlaku u jajetu”.