Ruglo pored Doma zdravlja na Koniku

Ruglo pored Doma zdravlja na Koniku

Prostor bivše pijace na Koniku godinama stoji neiskorišćen, a jedina trenutna namjena je povremeno nelegalno prodavanje robe, kazali su iz Glavnog grada.

“Problem vanpijačne prodaje je bio evidentan, tako da su komunalni inspektori u saradnji sa kolegama iz Komunalne policije, redovno obilazili lokaciju i sankcionisali nelegalne prodavce i to izdavanjem potvrda o oduzetoj robi i izdavanjem prekršajnih naloga”, kazali su iz Glavnog grada.

Pijaca na Koniku zatvorena je 2017, kada je za prodavce napravljena nova u sklopu tržnog centra “Forum”.

Mještani tog naselja su se više puta žalili da je prostor nekadašnje pijace na Koniku zapušten, sa ogromnim gomilama otpada i nesnosnim mirisima.

“Vidite kako izgleda ova bivša pijaca, godinama je ovako. Tu se sakupljaju prodavci i prodaju svoju staru i iskorišćenu robu, iako taj prostor odavno nije predviđen za to. Dom zdravlja je odmah uz pijacu, svi ljudi koji žive na Koniku se liječe tu, a ovakav prizor ih dočeka kad god dođu. Sramota. Situaciju još gorom čini što je pored ove pijace i divlja deponija, nije ni čudo što niko ništa tu ne gradi”, ispričali su reporterki “Vijesti” građani koji žive u blizini nekadašnje pijace.

“Niko ne dolazi da to sredi, da ukloni onu garderobu koja stoji onako na gomili, ali zato smo mi dužni da plaćamo troškove za komunalije uredno svakog mjeseca”, poručuju.

Iz Glavnog grada, pak, tvrde da gradsko preduzeće “Čistoća” uredno održava taj prostora i odvozi otpad.

“Takođe, u okviru svojih redovnih kontrola, a u cilju suzbijanja vanpijačne prodaje, komunalni inspektori obilaze ovu lokaciju i na licu mjesta sankcionišu zatečene nelegalne prodavce robe”, kazali su “Vijestima”.

Detaljni urbanistički plan (DUP) na toj parceli predviđa gradnju vjerskog objekta, a mještani su još 2018. tražili su da se prostor privede namjeni. Peticiju je tada potpisalo gotovo 7.000 građana.

Iz Glavnog grada su prije nekoliko godina tražili zakupca za auto-perionicu, pa je i zaključen ugovor sa firmom “Tecon Montenegro” iz Nikšića o zakupu za postavljanje privremenog objekta montažnog karaktera.

Međutim, taj posao je propao – zakupcu odbijen zahtjev za postavljanje objekta privremenog karaktera.

Vlasnik prostora bivše pijace na Koniku je Glavni grad, potvrdili su oni “Vijestima”, a iz Sekreterijata za komunalne poslove koji je nadležan za postavljanje privremenih objekata i za namjenu korišćenja ove lokacije kazali su da na navedenoj katastarskoj parceli nije ucrtan nijedan privremeni objekat.

“Istovremeno Vas obavještavamo da nijedan subjekat nije bio zainteresovan za ucrtavanje privremenog objekta na predmetnoj lokaciji”, kazali su iz tog Sekretarijata “Vijestima”.