Koprivica: Neka bude miran i zakonit izborni dan – Glasaj slobodno

Koprivica: Neka bude miran i zakonit izborni dan – Glasaj slobodno

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je organe za sprovođenje izbora (biračke odbore, IKGG i kasnije DIK) da ostave po strani političke i partijske razlike i da se posvete zakonitom sprovođenju izbornog postupka. Ključni interes ovih organa mora biti zakonit i fer izborni dan, poručio je izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica , uoči sjutrašnjih lokalnih izbora u Podgorici i Kotoru.

“Pozivamo izborne liste koji učestvuju na podgoričkim izborima da se zakonito ponašaju u toku izbornog dana, da uklone svoje štabove od biračkih mjesta, da se uzdrže od nasilja i da omoguće biračima da slobodno i neometano donesu odluku da li i za koga žele glasati na izborima. Takođe, apelujemo na uzdržavanje od proslava koje na bilo koji način mogu poremetiti izbornu atmosferu ili provocirati neistomišljenike”, kazao je on.

Koprivica naglašava da apeluju na tužilaštvo i policiju na uzdržanost od prekomjernih reakcija u toku izbornog dana prema građanima, ali i na energičan odnos prema eventualnim počiniocima krivičnih djela na i oko biračkih mjesta, kao i svih eventualnih počinilaca djela koja se tiču izbornog procesa.

“Apelujemo na MUP da omogući nesmetano funkcionisanje sajta biraci.me i call centra kako se ne bi ponovila situacija sa prethodnih lokalnih izbora u Podgorici kada birači, zbog nefunkcionisanja ovih servisa, nijesu mogli da provjere na kome biračkom mjestu glasaju”, ustakao je Koprivica.

On je najavio da će sve informacije o izborima – sprovođenje izborne procedure, odziv birača (devet puta u toku dana), informacije o eventualnim kršenjima, lažnim vijestima, te rezultati izbora uživo – biće dostupni na njihovom YouTube kanalu CDT CrnaGora , na njihovim nalozima na društvenim mrežama i sajtovima www.cdtmn.org i raskrinkavanje.me .

“Građanke i građane Crne Gore podsjećamo na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju, te da niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na njihov izbor – da li će izaći na izbore i za koga će glasati. Moć je u njihovim rukama, oni su sami iza glasačkog paravana i tamo slobodni da podrže koga god žele”,istakao je Koprivica.

Pozivaju sve one koji i pored svog političkog opredjeljenja ne pristaju na kršenje zakona niti na zloupotrebe u izbornom procesu da ih informišu o dešavanjima na biračkim mjestima, ali i o eventualnim pritiscima na birače i postojanju izbornih štabova u okolini biračkih mjesta koji najčešće ove zloupotrebe i vrše. Mjesto okupljanja i razmjena informacija je njihov YouTube kanal CDT Crna Gor a, gdje u komentarima možete postaviti sva relevantna pitanja o izbornima i infomisati nas o dešavanjima.

“Sve informacije koje dobijemo od vas ćemo preko naših akreditovanih posmatrača, koji će se nalaziti na svim biračkim mjestima, i koordinatoraprovjeriti i u slučaju potrebe alarmirati nadležne državne organe. Takođe, pozivamo građane ali i medijske kuće da budu oprezni i da ne nasijedaju na lažne vijesti koje mogu biti plasirane sa željom da se remeti izborni proces, podižu tenzije ili izaziva panika. Pozivamo ih da nam sumnjive objave odmah dostave, kako bi ih tim našeg portala Raskrinkavanje.me provjerio. Glasajte slobodno”, zaključio je Koprivica.