Ivanović: Polarizacija u savremenim međunarodnim odnosima najveća prijetnja po mir i stabilnost

Ivanović: Polarizacija u savremenim međunarodnim odnosima najveća prijetnja po mir i stabilnost

Polarizacija u savremenim međunarodnim odnosima predstavlja najveću prijetnju po svjetski mir i stabilnost od kraja Drugog svjetskog rata, kazao je potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove Filip Ivanović u izglaganju na generalnoj debati Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

On je naglasio da se svijet istovremeno suočava sa više kriza i da je multilateralizam jedina opcija koja može ponuditi adekvatno rješenje za postojeće izazove.

Ponovio je poziv za okončanje svih ratnih dejstava, insistirajući na zaštitu civila i civilne infrastrukture i odgovornosti za učinjenu ratnu štetu, podsjećajući na podršku Crne Gore „Novoj agendi za mir“ generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša.

„U tom smislu, osvrnuo se na reformu Ujedinjenih nacija i prilagođavanje geopolitičkoj realnosti vijeka u kojem živimo, uz nedvosmislenu podršku savremenim demokratskim vrijednostima“, saopštila je Vlada.

Ivanović je, imajući u vidu pojačani efekat klimatskih promjena, posebno akcentovao značaj implementacije ciljeva održivog razvoja i Pariskog sporazuma, kako bi se ublažile štetne posljedice dejstva tog prirodnog fenomena.

Ovogodišnja generalna debata tematski je naslovljena „Ne zapostavljati nikog: Zajednički djelovati za unaprjeđenje mira, održivog razvoja i ljudskog dostojanstva za sadašnje i buduće generacije“. Tokom trajanja generalne debate visoki zvaničnici svih država članica i posmatrača Ujedinjenih nacija su imali priliku da kroz svoje obraćanje skrenu pažnju na izazove s kojima se suočava savremeno društvo.

Ivanović se, u okviru radne posjete i učešća na generalnoj debati Ujedinjenih nacija, sastao sa Miroslavom Jenčom, zamjenikom generalnog sekretara UN-a.

Potpredsjednik Vlade je ocijenio veoma značajnom saradnju Crne Gore i Ujedinjenih nacija, ukazujući da je saradnja sa UN-om u određenoj mjeri komplementarna sa procesom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

U tom smislu, upoznao je sagovornika sa aktuelnim momentom u procesu evropskih integracija, ističući da je crnogorsko društvo spremno za zrele političke odluke koje dovode do rasta životnog standarda.

Jenča je, kako je saopšteno, izrazio zadovoljstvo napretkom Crne Gore u procesu pridruživanja EU, naglašavajući spremnost sistema UN-a da i dalje doprinosi u ostvarivanju glavnog spoljnopolitičkog cilja Crne Gore.

„Istovremeno, Jenča istakao da je proces proširenja važan za stabilnost regiona Zapadnog Balkana, u čemu vidi jasnu ulogu Crne Gore kao predvodnika u ispunjavanju svih zadatih kriterijuma za članstvo u Evropskoj uniji“, dodaje se.

Na marginama zasjedanja generalne debate u Njujorku, potpredsjednik Vlade sastao se sa Su Sjaolingom, zamjenikom glavnog administratora UNDP-a.

Tokom sastanka je konstatovan značaj kontinuiteta saradnje koji Crna Gora ostvaruje s tom organizacijom. Ukazano je i na značaj ekspertize koju UNDP pruža Crnoj Gori, naročito u domenu socijalne politike i održivog razvoja.

Ivanović je istakao da je UNDP godinama pouzdan i aktivan partner Crne Gore u realizaciji određenog broja politika. U tom kontekstu, izrazio očekivanje da će se zajednički planovi Vlade i UNDP-a nastaviti, posebno imajući u vidu kompatibilnost programa te organizacije sa agendom pregovaračkog procesa Crne Gore sa EU.

Su Sjaoling je, kako se navodi, čestitao Ivanoviću na ostvarenim rezultatima u domenu pregovaračkog procesa sa EU, istakavši da će tokom svog mandata raditi na produbljivanju saradnje sa Crnom Gorom.

Ivanović se u Njujorku sastao i sa ministrom vanjskih poslova Kuvajta Abdulahom Ali Al-Jahjom.

Potpredsjednik Vlade je ukazao na dobre višedecenijske odnose dvije države, te spremnost za jačanjem saradnje u oblastima u kojima postoji obostrani interes. Tom prilikom je naročito akcentovao opcije saradnje u turizmu, ekonomiji, poljoprivredi, sportu i kulturi.

Upoznao je sagovornika i sa kandidaturom Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN-a za period 2026-2027, kao i sa aktuelnim trenutkom u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

„Ministar vanjskih poslova Abdulahom Ali Al-Jahja istakao da je Kuvajt spreman da razmotri sve opcije koje mogu biti faktor zbližavanja dvije države. S tim u vezi, a imajući u vidu tradicionalno dobre i prijateljske odnose dvije države, ministar Al-Jahja ukazao na značaj snaženja obostrano korisne saradnje u oblasti turizma, ekonomije, sporta, kulture, konstatujući da postoji prostor za intenziviranje kako bilateralnih tako i multilateralnih odnosa“, aopštila je Vlada.

Na marginama zasjedanja generalne debate u Njujorku, Ivanović je imao kraći susret sa ministrom vanjskih poslova Egipta Badr Abdelatijem.

Dva zvaničnika su konstatovala tradicionalno dobre odnose dvije države, ukazujući na mogućnosti njihovog unaprjeđenja kroz bilateralne i multilateralne mehanizme saradnje.

Egipatski ministar posebno naglasio da ta država cijeni principijelnu poziciju Crne Gore prilikom glasanja za rezolucije o Gazi u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Ivanović je tokom razgovora upoznao sagovornika sa kandidaturom Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN-a za period 2026-2027, kao i sa aktuelnim trenutkom u procesu pristupanja EU.

Ivanović je, u okviru radne posjete i učešća na ovogodišnjoj generalnoj debati, razgovarao i sa predsjednikom Vlade Države Palestine Muhamedom Mustafom.

„U kratkom razgovoru premijer Palestine istakao da je Palestina zahvalna Crnoj Gori za pruženu podršku, naročito imajući u vidu poziciju Crne Gore o rezolucijama koje su se našle na dnevnom redu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Potpredsjednik Ivanović je prenio stav Crne Gore da se što prije mora uspostaviti primirje i zaustaviti stradanje nedužnih civila“, navodi se u saopštenju.