U Prirodnjačkom muzeju Crne Gore otvorena izložba “Ajkule i raže Jadranskog mora”

U Prirodnjačkom muzeju Crne Gore otvorena izložba “Ajkule i raže Jadranskog mora”

U Prirodnjačkom muzeju Crne Gore sinoć je otvorena izložba “Ajkule i raže Jadranskog mora”. Posjetioci su bili u prlici da vide preko dvadeset eksponata dermoplastičnih ajkula koje žive u našem moru, eksponata raža Jadranskog mora kao i modela velike bijele ajkule.

Prema riječima direktorice Prirodnjačkog muzeja, dr Natalije Čađenović, ovaj muzej predstavlja instituacija kulture u kojoj se prepliću i dopunjavaju kultura, nauka i obrazovanje.

“Kako izložbu organizujemo u okviru “Dana nauke i inovacija”, trudili smo se da na jedan inovativan način kroz izložbu približimo nauku, prije svega djeci i mladima, a zatim i široj publici. Na ovoj izložbi ćete upoznati raznovrsnost ajkula i raža Jadranskog mora, njihovu ekologiju ali i ugroženost. Ova facinantna izložba ne bi ugledala svjetlost dana da na njoj nije predano radio čitav tim ljudi kojima dugujemo veliku zahvalnost”, kazala je ona.

O značaju izložbe govorio je i njen autor, specijalista i kustos u zbirci riba Prirodnjačkog muzeja, Stefan Ralević koji je kazao da ideja o izložbi traje već tri godine. Na otvaranju izložbe govorio je i koautor i saradnik nastave na Institutu za biologiju mora, Ilija Ćetković.On je tom prilikom podsjetio da su ajkule druga najugroženija vrsta beskičmenjaka na svijetu, omah nakon vodozemaca.

“Ajkule definitivno prednjače u ovoj postavci, pored nekoliko raža, one su najbrojnije. Izložba će biti dopunjena kroz neko određeno vrijeme i drugim eksponatima. Ovim putem želim da se zahvalim Prirodnjačkom muzeju Crne Gore koji se trudio, zajedno sa nama, da se ova izložba do kraja realizuje”, poručio je on.

Izložba Ajkule i raže Jadranskog mora predstavlja plod intenzivnog rada i izražava duboku posvećenost očuvanju i promociji prirodnog nasljeđa Crne Gore, kazala je direktorica Direktorata za kulturno umjetničko stvaralaštvo u MKM, dr Jelena Jovanović Nikolić.

“Važno je istaći multidisciplinarni pristup koji je bio ključan za realizaciju projekta u okviru Dana nauke, a povodom Evropske noći istraživača pa zahvaljujući saradnji sa Univerzitetom Crne Gore – Institutom za biologiju mora u Kotoru, Media Mindom, FIVE grupom iz Podgorice, kao i Ministarstvom prosvjete, nauke i inovacija i Fondom za zaštitu životne sredine, svjedočimo sinergiji nauke, tehnologije i kreativnosti”, napomenula je ona.

Kako je dodala, kroz pažljivo odabrane eksponate, informativne tekstove i inovativne digitalne sadržaje, posjetioci će imati priliku da dožive i razumiju raznolikost flore i faune , da se podsjete na odgovornost u njenom očuvanju i da spoznaju bogatstvo prirodnog svijeta kroz prizmu morskog ekosistema Crne Gore.

“Prirodnjački muzej Crne Gore, iako još uvijek bez stalne adrese, čuvar je prirodnih dragocjenosti ove zemlje. U svom skromnom prostoru, on uspijeva da prenese ljepotu i bogatstvo crnogorskih predjela, čuvajući svaku stijenu, fosil i biće kao dio šire priče o prirodnoj harmoniji. Svi sa nestrpljenjem iščekujemo novu zgradu u kojoj će posjetioci imati priliku da prodube svoj odnos s prirodom”, kazala je ona.

Izložbu su podržali Ministarstvo prosvjete,nauke i inovacija, Institut za biologiju mora Kotor, Univerzitet Crne Gore, Eko Fond, G Five grupa i Media Mind.