SDT domaćin regionalnog sastanaka tužilaštava za organizovani kriminal država Zapadnog Balkana

SDT domaćin regionalnog sastanaka tužilaštava za organizovani kriminal država Zapadnog Balkana

Specijalno državno tužilaštvo je, uz podršku Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske u Crnoj Gori i Inicijative za borbu protiv teškog i organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu (WBROLI), organizovalo regionalni sastanak koji je održan 25. i 26. septembra, u Podgorici, na kom su učestvovala i tužilaštva u čijoj su nadležnosti krivična djela organizovanog kriminala iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije i Slovenije.

Sastanak su otvorili glavni specijalni tužilac Vladimir Novović , ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske u Crnoj Gori, Don Meken i vođa i vođa projekta Inicijativa za borbu protiv teškog i organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu (WBROLI) Kristofer Maršal, a prisustvovali su, između ostalih, još i vrhovni državni tužilac Crne Gore Milorad Marković , šef za međunarodnu saradnju Specijalne anti-korupcijske strukture Republike Albanije (SPAK) Arben Kraja , šef Odsjeka za organizovani kriminal Tužilaštva Bosne i Hercegovine Džermin Pašić , vršilac dužnosti ravnatelja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Republike Hrvatske (USKOK) Sven Mišković , glavni tužilac Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo Blerim Isufaj, šef Osnovnog javnog tužilaštva za gonjenje organizovanog kriminala i korupcije Republike Sjeverne Makedonije Islam Abazi i vođa Specializiranog državnog tožilstva Republike Slovenije Darja Šlibar.

“Glavna tema konferencije bila je jačanje saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala, sa posebnim osvrtom na organizaciju, funkcionisanje i nadležnosti specijalnih tužilaštava i fokusom na zajedničke izazove i mogućnosti za unaprijeđenje institucionalne saradnje”, navodi SDT.

Učesnici su takođe razmijenili iskustva i dobre prakse, posebno u dijelu korišćenja dokaza pribavljenih putem dekriptovanih aplikacija u krivičnim predmetima organizovanog kriminala. Konferencija je takođe poslužila kao platforma za jačanje regionalne saradnje između tužilaštava, uz poseban akcenat na neophodnost usklađenog i jedinstvenog odgovora na sve kompleksniji fenomen organizovanog kriminala, koji ne poznaje državne granice.

Učesnici su istakli značaj ovakvih okupljanja i potrebe njihovog organizovanja i u budućnosti, a sve u cilju zajedničke borbe protiv kriminalnih organizacija koje su međusobno povezane na regionalnom nivou.