Vučić iz Njujorka: Nije lako vrijeme pred nama, dobro sam razumio ko je stajao iza određenih Kurtijevih akcija

Vučić iz Njujorka: Nije lako vrijeme pred nama, dobro sam razumio ko je stajao iza određenih Kurtijevih akcija

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, na kraju boravka u Njujorku, da je imao brojne sastanke i intenzivnu agendu.

„Bili su veoma važni sastanci na marginama Generalne skupštine UN. Cilj je bio da se što bolje, politički i ekonomski, pozicionira naša zemlja“, rekao je Vučić.

Istakao je da je naša delegacija gledala da razgovara što je moguće više.

„Da pozicioniramo Srbiju što bolje. Podijelio bih u dva dijela. Jedan je taj politički aspekt, drugi je ekonomski aspekt i naravno prepletanje politike i ekonomije. Mislim da smo neke važne kontakte po prvi put napravili za našu zemlju što se njenog ekonomskog napretka u budućnosti tiče. Što se politike tiče, nije lako vrijeme pred nama, ali ni pred kim u svijetu nije lako vrijeme. Mi ćemo morati da radimo više, da radimo snažnije, jače. Moraćemo da popravljamo situaciju u rudarstvu i energetici, jer na poljoprivredu ne možete toliko da utičete na sušu, kišu i vremenske prilike“, rekao je Vučić.

Kaže da je važno što nam industrijska proizvodnja raste, ali da je potrebno još investitora!

„Energetika i rudarstvo nam idu loše i moraćemo tome mnogo više da se posvetimo u budućnosti“, dodao je Vučić.

Prioritet svega mora da bude zaustavljanje konflikta u Ukrajini, naveo je.

– Nisam imao lake razgovore što se tiče KiM, ne mogu da govorim o detaljima, ali cijelu noć i jutro analiziram sve, i iskreno i otvoreno sam rekao opoziciji Srbije i ništa nisam krio, imamo različita mišljenja oko dosta stvari. Ali sam dobro razumio ko je stajao iza određenih akcija, i ko je protiv nekih akcija koje je Kurtijev režim sprovodio. To je komplikovan čvor u kom moramo da čuvamo mir i opstanak za naše stanovništvo na KiM. Ali vodeći interes o svim građanima Republike Srbije – istakao je predsjednik i dodao:

O razgovoru sa Netanjahuom

– Pratio sam njegov govor, i prvo moramo da razgovaramo sa svima. Imamo bezbroj arapskih prijatelja, imamo korektan odnos prema jevrejskom narodu. Kada sam se sastao sa Bibijem, onda su rekli što si se sastao, a posao predsjednika Srbije je da razgovarate sa svima. Što nije svako uspio, kao što sam ja pričao sa premijerom Izraela. On je rekao „Aleksandra hoću da primim“, time Srbija pokazuje da imamo ugled i postajemo važnija zemlja na svetskoj mapi. I ja samo mislim iz onoga što sam mogao da osjetim, ne samo da čujem, poznajem Putina i mogao sam da osjetim… Pričali smo minimalno 20 puta, i kada pričate sa nekim toliko puta i toliko dugo, to su dani i dani provedeni, nekoga upoznate. Na osnovu toga sam zaključio šta će se desiti u Ukrajini — nažalost bio sam u pravu – rekao je Vučić.