Manjinski narodi i njihov suživot u Boki Kotorskoj – projekat koji spaja i oplemenjuje

Manjinski narodi i njihov suživot u Boki Kotorskoj – projekat koji spaja i oplemenjuje

Crna Gora nije bogata samo prirodnim ljepotama i raznolikošću, već i multikulturalnim skladom, koji se može osjetiti u svim djelovima zemlje, a jedno od mjesta u kojima različite vjere, kulture i tradicije skladno žive je i Boka Kotorska.

Zato je kreiranje portala http://hrvatiuboki.online/ kroz projekat podržan od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava bio sasvim logičan korak.

Primarni cilj projekta je promovisanje tradicionalnih običaja hrvatske nacionalne zajednice u jednoj regiji kroz prizmu kulture, vjere, običaja i duhovne baštine.

Na sajtu je objavljen značajan broj članaka sa propratnim fotografijama koje, kako se navodi u saopštenju, kroz jasne tematske cjeline daju slikovit prikaz kultura i običaja Hrvata u Boki Kotorskoj.

Posjetioci sajta su kroz realizaciju ovog prijekta imali priliku da spoznaju nove vrijednosti i da se upoznaju sa drugim osnovnim postulatima vjere, nacije, kulture i običaja ovog naroda.

Projekat je okupio veliki broj čitalaca različitih nacionalnosti i religijskih uvjerenja.

“Tokom rada na projektu, kreirani su tekstovi za koje vjerujemo da će oplemeniti čitaoce i približiti teme istaknute na ovoj veb platformi na autentičan način”, kazala je koordinatorka projekta Saška Marković.

Za implementaciju ovog projekta angažovan je i profesionalni fotograf koji je pratio vjerkse i tradicionalne prilike te zabilježio originalne fotografije koje su objavljene na sajtu. Donatoru projekta Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava se, kažu realizatori istog, zahvaljuju za doprinos i podršku.

“Zahvalni smo svim učesnicima na uspješnoj realizaciji ovog kreativnog i afirmativnog projekta, zaključila je Marković.