Netanjahu odbacio predlog o privremenom primirju sa Hezbolahom: Nema prekida vatre

Netanjahu odbacio predlog o privremenom primirju sa Hezbolahom: Nema prekida vatre

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua saopštila je danas, nekoliko sati nakon što su pojedini izraelski mediji objavili da zvaničnici očekuju prekid vatre u Libanu oko podne, da su to netačne tvrdnje.

„Riječ je o američko-francuskom predlogu na koji premijer nije ni odgovorio“, navode iz kabineta premijera.

Ističe se da je takođe netačna informacija koju je objavio izraelski Kanal 12 da je Netanjahu naredio izraelskoj vojsci da ublaži udare u Libanu navodeći da je premijer ovlastio vojsku da nastavi intenzivne napade na ciljeve Hezbolaha.

U saopštenju se takođe navodi da će borbe u Pojasu Gaze biti nastavljene dok ne budu ostvareni svi ratni ciljevi Izraela, preneo je „Tajms of Izrael“.

Izraelski političari i stanovnici severnog Izraela osudili su američko-francuski predlog o prekidu vatre između Izraela i militantne grupe Hezbolah, koji bi trebalo da počne danas oko podneva, objavili su danas izraelski mediji.

Predsjednik Regionalnog savjeta Metule David Azulai naglasio je da bi takav prekid vatre doveo do ponavljanja 7. oktobra, kada je počeo rat između Izraela i Hamasa, za šta će, prema njegovim rečima, biti odgovorna vlada, prenosi „Džeruzalem post“.

Azulai je objasnio da su prošli dani pokazali za šta je Hezbolah sposoban i da vlada premijera Benjamina Netanjahua mora da ukloni prijetnju kako bi bio izbjegnut još jedan „7. oktobar“.

On je naglasio da vlada ima svu podršku da se bori protiv Hezbolaha i obezbijedi sigurnije okruženje za stanovnike sjevernog Izraela.

– Oni (Hezbolah) žele da urade upravo ono što je Hamas uradio na jugu 7. oktobra – rekao je on i dodao da dogovor sa terorističkom organizacijom u Libanu neće obezbijediti bezbjedno okruženje za stanovnike sjevera.

Pored Azulaija, predsjedavajući Regionalnog vijeća Gornje Galileje, Amir Sofer, rekao je da, iako je vrijeme za pregovore, „trenutno nije vrijeme za to“.

– Ovo je vrijeme za rat. Ne smijemo da budemo zavedeni međunarodnim pritiskom – dodao je Sofer.

On je pozvao Netanjahua da odbije predlog o prekidu vatre i „čvrsto stane“ uz stanovnike sjevera.

Izraelski ministri i poslanici Kneseta iz koalicije i opozicije osudili su jutros pregovore o prekidu vatre između Izraela i Hezbolaha i umesto toga se založili za nastavak napada.

Ministar finansija Bezalel Smotrič napisao je na Iksu da sukob na sjeveru treba da se završi „jednim scenarijem – porazom Hezbolaha i uklanjanjem bilo kakve mogućnosti da ta grupa nanese štetu stanovnicima sjevera“.

On je naglasio da je jedini način da se pomogne stanovnicima sjevera „predaja Hezbolaha“ ili rat.

Kako je ranije objavljeno, SAD, EU, Francuska, Njemačka, sa još nekoliko saveznika i tri arapske zemlje pozvale su vlade Izraela i Libana na hitan prekid vatre preko izraelsko-libanske granice u trajanju od 21 dana, istovremeno izražavajući podršku prekidu vatre u Pojasu Gaze, navodi se u zajedničkom saopštenju tih zemalja koje je objavila Bijela kuća.