SAD i saveznici pozivali na 21-dnevni prekid vatre između Izraela i Libana

SAD i saveznici pozivali na 21-dnevni prekid vatre između Izraela i Libana

Sjedinjene Američke Države, Francuska i nekoliko saveznika pozvali su na trenutni 21-dnevni prekid vatre duž granice između Izraela i Libana, dok su takođe izrazili podršku za prekid vatre u Gazi nakon intenzivnih rasprava u Ujedinjenim nacijama u srijedu.

Prekid vatre bi se primijenio na “Plavu liniju”, razgraničavajuću liniju između Libana i Izraela, i omogućio bi stranama da pregovaraju o potencijalnom diplomatskom rješenju konflikta, rekao je visoki zvaničnik Bajdenove administracije.

“Pozivamo sve strane, uključujući vlade Izraela i Libana, da odmah podrže privremeni prekid vatre”, prema zajedničkoj izjavi.

Saveznici koji su potpisali zajedničku izjavu uz SAD i Francusku uključuju još Australiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Evropsku uniju.

Izrael je u srijedu proširio svoje vazdušne napade u Libanu, pri čemu su najmanje 72 osobe poginule, prema izjavi libanskog ministarstva zdravstva, prenosi Reuters. Ministarstvo je ranije objavilo da su najmanje 223 osobe ranjene.

Izraelski vojni šef rekao je najavio moguća kopnenu ofanzivu na Liban, što je povećalo strahove da bi sukob mogao izazvati širi rat na Bliskom istoku.

Posljednjih nekoliko mjeseci, Vašington je vodio razgovore sa službenicima u Izraelu i Libanu kako bi smanjio neprijateljstva, rekao je visoki dužnosnik Bijele kuće.

“Te razgovore vodimo već neko vrijeme”, rekao je zvaničnik, dodajući da je Vašingtonu i njegovim saveznicima cilj pretvoriti te razgovore u širi sporazum tokom ovog 21-dnevnog perioda prekida vatre.

Dužnosnik je rekao da je Biden bio fokusiran na mogućnost prekida vatre “u gotovo svakom razgovoru koji je imao sa svjetskim liderima” na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija ove sedmice.

Na temelju razgovora s Izraelcima i Libancima, SAD i njegovi saveznici su osjećali da je ovo pravo vrijeme za poziv na prekid vatre, dodao je zvaničnik.

Izraelski ambasador pri UN-u Deni Denon (Danny Danon) rekao je novinarima prije sastanka Savjeta bezbjednosti (SB) UN-a u srijedu da bi Izrael pozdravio prekid vatre kao i da preferira diplomatsko rješenje. Zatim je rekao da je Iran središte nasilja u regiji, te da mir zahtijeva uklanjanje te prijetnje.

Iranski ministar vanjskih poslova Abas Arkči (Abbas Araqchi) rekao je novinarima prije sastanka SB da njegova zemlja podržava Hezbolah i da neće ostati ravnodušna ako se sukob u Libanu proširi.

Libanski premijer Nađib Mikati (Najib Mikati) pozdravio je poziv na prekid vatre, rekavši da je ključ njegovog sprovođenja u tome hoće li se Izrael obavezati da sprovede međunarodne rezolucije.

Na pitanje ranije može li se uskoro postići prekid vatre, Mikati je rekao Rojtersu: “Nadamo se, da.”

Očekuje se da će izraelski premijer Benjamin Netanjahu stići u Njujork u četvrtak i obratiti se Generalnoj skupštini UN-a u petak.