Vuksanović: Više se neće desiti da se hrvatski glas ne čuje u kotorskom parlamentu, naš kamen je ovdje od sedmog vijeka

Vuksanović: Više se neće desiti da se hrvatski glas ne čuje u kotorskom parlamentu, naš kamen je ovdje od sedmog vijeka

Više se nikada neće desiti da se hrvatski glas ne čuje u kotorskom parlamentu, jer dok zvone zvona katedrale svetog Tripuna do tada ćemo mi biti ovdje i naš glas će se čuti u kotorskom parlamentu, glas koji je za dobro i Hrvata i svih dobronamjernih građana i Kotora i Crne Gore, saopštio je Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative (HGI).

Iz te partije je saopšteno da je sinoć u Kotoru, u sali Kina Boka, održana centralna konvencija HGI sa koje je poručeno „da se Hrvati vraćaju tamo gdje im je i mjesto, u kotorsku Skupštinu, te da će nastaviti da čuvaju svoju istoriju, svoj jezik, svoju tradiciju i svoju kulturu“.

Vuksanović je rekao da je HGI blizu cilja da se vrati gdje mu je mjesto, te poručio da je ta partija četiri godine van kotorske Skupštine.

Vuksanović je kazao i da je ponosan na to što tako mala zajednica pokazuje takav vitalitet, te da ima povjerenje u HGI i politiku koju sprovode, jer je ona za opšte dobro.

„HGI na bedemu mediteranske Crne Gore. Nema bedema bez kamena, a naš kamen je kamen katedrale svetog Tripuna, naš kamen je kamen Gospe od Škrpjela, naš kamen je kamen zidina starog grada, naš kamen je ovdje od vijeka sedmog. I nema bedema bez ljudi, a Hrvatska građanska inicijativa je izraz čežnje nebrojenih generacija koje su podnosile žrtvu zbog hrvatskog imena. I mi danas glasno govorimo ono što su drugi morali ćutati i zbog čega su trpjeli. Ali ne čini svaki kamen bedem, samo postojan i čvrst kamen može biti dio bedema. Mi smo pokazali da imamo i snagu i postojanost“, istakao je Vuksanović.

On je rekao da nema toga što im se može ponuditi da prihvate, a da će pogaziti temeljne vrijednosti hrvatskog naroda i države Crne Gore.

„Naša politika je inkluzivna. Ona je široka. Mi nastupamo iz svoje hrvatske perspektive ali smo pokazali da politika koju mi predstavljamo je ona najbolja za državu u kojoj živimo i zbog toga smo to sabrali kroz jednu misao da ćemo se zalagati za očuvanje nacionalnog imena i jačanje državnog subjektiviteta Crne Gore“, poručio je Vuksanović.

„Naglasio je da je „u nedjelju izbor lak, broj 5 za Hrvatsku građansku inicijativu, da Hrvati u Kotoru imaju svog predstavnika, da se čuje hrvatski glas, glas za Kotor i za Crnu Goru“.

Ljiljana Velić, predsjednica Opštinskog odbora (OO) HGI Kotor i članica Predsjedništva te partije je kazala da HGI ima doslijedan politički pravac

„Pred nama su izuzetno značajni lokalni izbori u Kotoru na kojima se bira vlast za četvorogodišnje razdoblje. Sigurna sam da će Kotorani prepoznati tko što nudi. Hrvatska građanska inicijativa ima doslijedan politički pravac i s nama znate što možete očekivati“, kazala je Velić.

Književnik i publicista Božidar Proročić rekao je da je na bedemu mediteranske Crne Gore ispisana poruka ljubavi, mira i suživota.

„Ali i odlučne borbe za očuvanje hrvatskog imena, jezika, običaja, tradicije i kulture, pomorci, vlastela, slikari, kipari, sveštenici svi su oni utkali dio svoje hrvatske duše u ovaj najljepši dio Jadrana, u Boku Kotorsku, ostavivši neizbrisiv trag u hrvatskoj baštini. Hrvatska i Crna Gora su vječne“, Proročić.

Petra Petrović, članica Foruma mladih HGI „pozvala je sve mlade da se vrate u svoj Kotor i da u nedjelju glas mladih mora biti jasan, da zaokruže broj 5, jer mladi stoje na bedemu mediteranske Crne Gore“.

Irena Grandis, članica Centralnog odbora HGI kazala je da su Hrvati Kotora vjekovima bili graditelji tog grada i čuvari njegove kulture.

„Ovi izbori su trenutak da pokažemo snagu hrvatske zajednice i jedinstvo. Vjerujemo da naš doprinos Kotoru nije samo stvar prošlosti. Na ovim izborima birajmo tako da naš glas bude prisutan tamo gdje se odlučuje. Vrijeme je da se u kotorskom parlamentu ponovo čuje glas hrvatske zajednice“, rekla je Grandis.

Antonija Bijelić, studentkinja, je istakla važnost predstojećih lokalnih izbora u Kotoru, naglašavajući da je HGI jedina stranka sa hrvatskim predznakom u Kotoru te da rezultat utakmice zavisi od svih njih, njihovih porodica i prijatelja.

„HGI će se zalagati za rješavanje problema mladih, ali i svih stanovnika Kotora. Od očuvanja hrvatskog identiteta do zalaganja da Kotor bude autentična turistička destinacija. Pozivam sve da pokažu zrelost i zajedništvo, pozivam sve mlade da u nedjelju zaokruže broj 5“, rekla je Bijelić.

Mirko Vičević, predsjednik Hrvatskog građanskog društva (HGD), admiral Bokeljske mornarice, nekadašnji vaterpolista i član Kuće slavnih vodenih sportova rekao je da imaju rješenje kako preći, kako doći do cilja.

„A to je, vjerujte mi, zajedno, samo zajedno i opet zajedno. Biće hrvatski glas ponovo onamo gdje mu je mjesto. Pozivam sve porodice da pozovu sve svoje članove i da podrže Hrvatsku građansku inicijativu kako bi došli do svog cilja“, kazao je Vičević.

Dijana Milošević, nositeljka liste, rekla je da je Crna Gora njihova zemlja, da je Kotor njihov dom, ali da je Kotor danas ranjen, izmučen i preobražen.

„Kotor se pretvorio u mašineriju za sticanje novca. Kotor mora bolje, a Kotor može bolje jedino ako njegovi građani uzdignu glavu i donesu mu to ‘bolje’. Samo pruženim rukama u zajedništvu možemo nastaviti graditi naše fortece u jedan snažan osnov opstanka ovog grada i njegovih građana. Tradicija je snaga jednog naroda i uslov njegovog opstanka. Kad kultura naroda pada u zaborav tada i narod nestaje. Ne smijemo dozvoliti da se to desi i našem gradu“, poručila je Milošević.

Ona je pozvala građane „da ponovo učvrste stogodišnji kamen i da opstanu na svojim ognjištima koja su stvarali njihovi stari, da zaokruže broj 5 u nedjelju i pokažu da je hrvatski narod velika petica“.