Nova Psihijatrijska klinika još neuseljiva

Nova Psihijatrijska klinika još neuseljiva

Psihijatrijski pacijenti juče su nakon požara u zgradi stare medicinske škole premješteni u glavnu zgradu Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), umjesto u novu Kliniku za psihijatriju otvorenu prošle sedmice. Klinika “Dr Dušan Kosović” otvorena je 18. septembra, a nadležni su tada obećali da će se pacijenti u nju useliti za nekoliko dana.

Iz KCCG je juče oko 15 časova saopšteno da je došlo da požara u kancelariji stare Medicinske škole, ali da tom prilikom niko nije povrijeđen, niti ugrožen.

Kazali su da su svi pacijenti zbrinuti i smješteni u glavnoj zgradi KCCG.

“Uzrok požara biće utvrđen, nadležne ekipe su na terenu”, navodi se u saopštenju. “Vijestima” je nezvanično saopšteno da su u zgradi stare medicinske škole bili smješteni psihijatrijski pacijenti, dok to u saopštenju KCCG nije precizirano.

U novu Kliniku za psihijatriju uloženo je 17 miliona eura, a njeno otvaranje bilo je najavljeno najprije za januar, a onda za april ove godine.

Prilikom otvaranje nove klinike, prošle sedmice, ministar zdravlja Vojislav Šimun kazao je da je projekat trebalo da bude završen za 18 mjeseci, ali da je kasnio jer su našli grešku u projektnoj dokumentaciji, te da greške nisu dozvoljene kad je mentalno zdravlje građana u pitanju.

“Više decenija stara Klinika u kruševačkom parku i uslovi nedostojni čovjeka, slika su i prilika isto toliko duge nebrige i nemara donosilaca odluka, koji su zdravstvo i zdravlje pacijenata držali na marginama interesovanja i djelovanja”, kazao je Šimun.

Direktor KCCG Aleksandar Radović tada je rekao da je na klinici otvoreno i odjeljenje za dječju i adolescentnu psihijatriju, pojasnivši da je ukupna površina objekta preko 3,5 hiljada metara kvadratnih. Kazao je da umjesto dosadašnjih sedam soba i 40 postelja u novoj klinici imaju 20 soba i 57 bolesničkih kreveta. Naveo je da će u okviru Klinike raditi pet odjeljenja i to za psihotične poremećaje, nepsihotične afektivne poremaće i krizna stanja, kao i odjeljenja za promećaje izazvane upotrebom i zavisnošću supstanci, i dječije i adolescentne psihijatrije.