Žetva odličja džudoka Srbije u Podgorici

Žetva odličja džudoka Srbije u Podgorici

Srpski reprezentativci još jednom su obradovali ljubitelje džudoa vrhunskim dostignućima na međunarodnoj sportskoj sceni, ovoga puta na Evropskom kupu za seniore koje je minulog vikenda održan u glavnom gradu Crne Gore. Osvojeno je osam medalja, dvije zlatne i po tri srebrne i bronzane.

Šampionska zvanja u Crnoj Gori, posle žestokih okršaja na tatamiju, pripala su Nikolini Nišavić (do 52 kg) i Islamu Šogenovu (do 90 kg), koji brani boje Srbije. Na taj način je nastavljena trofejna serija takmičara i takmičarki Džudo saveza Srbije, računajući prethodno rezultate sa Svjetskog kadetskog prvenstva i Evropskog šampionata u konkurenciji omladinaca i omladinki .

Srebrna odličja u Podgorici osvojili su Andrea Stojadinov (do 52 kg), Velimir Kosović (do 81 kg) i Vojin Mandić (do 90 kg). Bronzanim medaljama okitili su se Kristina Nišavić (do 57 kg), Zoran Milenović (do 100 kg) i Aleksandar Kalabić (+100 kg).

Na korak do medalje bili su Vukan Stanimirović (do 81 kg) i Filip Đinović (do 100 kg), koji su takmičenje u glavnom gradu Crne Gore završili plasmanom na peto mjesto.

Sudeći po seriji vrhunskih rezultata naših mladih džudoka na međunarodnim takmičenjima, šampionska generacija Nemanje Majdova, Aleksandra Kukolja, Milice Nikolić, Marice Perišić, Milice Žabić… dobila je adekvatne naslednike i naslednice, koji bi konačno mogli posle 48 godina rezultatskog posta da se domognu olimpijske medalje na Igrama u Los Anđelesu 2028, čime bi nastavili uspjehe Slavka Obadova 1976. u Montrealu i Radomira Kovačevića 1980. u Moskvi.