Zelenski u SAD da predstavi svoj „plan pobjede“ Bajdenu

Zelenski u SAD da predstavi svoj „plan pobjede“ Bajdenu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je sinoć da je stigao u SAD da predstavi američkom predsjedniku Džou Bajdenu detalje svog „plana pobjede“ čiji cilj je da se okonča ruska invazija, dajući uvjeravanja da će ova jesen biti odlučujuća.

„Stigli smo u SAD. Gavni cilj je ojačati Ukrajinu i zaštititi cijeli naš narod. Ovaj rat se može završiti samo pravednim mirom zahvaljujući međunarodnim naporima“, rekao je Zelenski na društvenoj mreži Iks.

„Plan pobjede Ukrajine će biti na stolu naših saveznika“, dodao je on.

U video poruci iz aviona objavljenoj na istoj mreži Zelenski je rekao da je krenuo za američku državu Pensilvaniju za „posebnu poruku“, prije Njujorka i Vašingtona.

„Ova jesen će biti odlučujuća za nastavak rata“, rekao je on i dodao da će predsjednik Bajden biti prvi koji će vidjeti detalje ukrajinskih predloga za okončanje rata sa Rusijom.

Zelenski planira zatim da predstavi plan „svim vođama partnerskih zemalja“ kao i američkom Kongresu i dvoma kandidatima za predsjedničke izbore u SAD, demokratskoj kandidatkinji potpredsjednici Kamali Haris i republikanskom predsjedničkom kandidatu i bivšem predsjedniku Donaldu Trampu.

Zelenski bi trebalo da pokuša da ubedi Bajdena da odobri Kijevu da sa zapadnim oružjem dugog dometa gađa ciljeve u Rusiji, što bi po njemu moglo da promijeni tok rata.