Generalni sekretar NATO-a nominovan za Nobelovu nagradu za mir

Generalni sekretar NATO-a nominovan za Nobelovu nagradu za mir

Norveški poslanik je u petak rekao da bi generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg trebalo da bude razmatran za Nobelovu nagradu za mir zbog njegovog ponašanja tokom sukoba u Ukrajini. Ovo nije prva kontroverzna nominacija Christiana Tibring-Gjeddea. 2020. poslanik Partije za napredak rekao je da je tadašnji američki predsednik Donald Tramp zaslužio istu čast.

Stoltenberg „zaslužuje nagradu za svoj izvanredan rad kao generalni sekretar NATO-a u zahtevnom vrijemenu za alijansu“, rekla je Tibring-Gjede u izjavi koju su preneli norveški mediji.

Tibring-Gjede je sukob u Ukrajini opisao kao „brutalni i ničim izazvan napad Rusije na miroljubivu susednu zemlju“ koji je navodno svjedočio o imperijalističkim ambicijama Moskve.

Dok insistira na tome da NATO nije strana u sukobu, Stoltenberg se više puta zalagao za slanje svega oružja koje vojni blok predvođen SAD može da ostavi vladi u Kijevu. Prošle nedelje, u intervjuu nemačkim medijima, on je tvrdio da bi naoružavanje Ukrajine bio „najbrži put do mira“.

Moskva insistira da zapadne isporuke oružja služe samo za produženje sukoba, i više puta je upozoravala ukrajinske pristalice da bi to moglo dovesti do sveopšte vojne konfrontacije između Rusije i NATO-a.

Prethodna značajna nominacija Tibring-Gjeddea za Nobelovu nagradu bila je u septembru 2020. godine, kada je naveo Abrahamov sporazum – sporazum između UAE i Izraela – kao razlog zašto je tadašnji američki predsjednik Donald Tramp zaslužio nagradu. AP ga je tada opisao kao „norveškog zakonodavca protiv imigranata“, dok ga je američki list „Dejli bist“ nazvao „najvećim norveškim antiimigracionim kretnjom“.

Stoltenberg je prethodno predsedavao Laburističkom partijom Norveške i bio premijer između 2005. i 2013. Laburisti trenutno predvode vladajuću koaliciju, dok je FrP Tibring-Gjede u opoziciji.