Hrvatska priprema rigoroznije zakone o pušenju

Hrvatska priprema rigoroznije zakone o pušenju

Hrvatska planira izmjene zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih i sličnih proizvoda, koje zabranjuju grijane duvanske proizvode u zatvorenom prostoru, kao i prodaju nikotinskih vrećica maloljetnicima.

Izmjenama se zabranjuje da se mlađima od 18 godina prodaju cigarete, električne cigarete, bezdimni duvanski proizvodi i biljni proizvodi za pušenje, kao i nikotinski proizvodi među kojima su i nikotinske vrećice, popularne među mladima, prenosi Index.hr.

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš ističe da se u zakonskim izmjenama, koje su u javnoj raspravi do 24. septembra, uvodi i mogućnost privremene zabrane novih štetnih proizvoda koji se stalno pojavljuju na tržištu.

– Poučeni iskustvom s nikotinskim vrećicama koje nisu bile izričito navedene u zakonu, željeli smo da omogućimo da ministar može privremeno zabraniti prodaju nekih novih proizvoda, za koje se dokaže da negativno utiču na zdravlje. Takva privremena zabrana trajala bi do 12 mjeseci – objasnio je Beroš.

Upotrebu grejanih duvanskih proizvoda želi da ograniči Evropska komisija, koja je prepoznala njihovu štetnost.

Komisija je uočila da je upotreba grejanih duvanskih proizvoda porasla u pet država članica za najmanje 10 posto, a među njima je i Hrvatska.

Ukoliko novi zakon stupi na snagu, u prostorima u kojima je zabranjeno pušenje, osim cigareta, više neće smjeti da se koriste ni grejani duvanski proizvodi.

Prema klasifikaciji koju napravila američka Agencija za lijekove i hranu (FDA) cigarete su, po štetnosti, na prvom mjestu, a zatim cigare, e-cigarete, duvan za nargile, nikotin koji nije duvanski, duvan za lulu, pa duvan za motanje.

Slijede bezdimni duvanski proizvodi, uključujući duvan za umakanje, duvan za šmrkanje, snus, duvan za žvakanje i ostali duvanski proizvodi, uključujući nikotinske vrećice i gelove, kao i duvanske proizvode koji se otapaju.

U izmjenama hrvatskog zakona nema takve klasifikacije, već se samo, prema evropskoj direktivi, uvodi novi pojam – „grejani duvanski proizvod“, u kojem se duvan samo zagrijava, ali ne gori.

Novost je i zabrana upotrebe aroma u takvim proizvodima, a zbog izrazite štetnosti arome su zabranjene direktivom EU.