Zekić: Osobe sa invaliditetom i dalje diskriminisane u saobraćaju

Zekić: Osobe sa invaliditetom i dalje diskriminisane u saobraćaju

Osobe invaliditetom u Crnoj Gori nemaju adekvatan pristup prevoznim sredstvima, objektima poput stanica i aerodroma, informacijama o linijama i prevozu i javnim prostorima koji su im na odgovarajući način prilagođeni, saopštio je Nikola Zekić, kandidat za odbornika na listi „Preokret – Ovako više ne može – Srđan Perić“.

Prema njegovim riječima, iako se zakonodavni okvir sve više usklađuje sa međunarodnim standardima, primjena tih propisa, posebno kada je riječ o pristupačnosti u saobraćaju, i dalje je daleko od zadovoljavajuće.

Rekao je da se Preokret zalaže za to da zakoni ne ostanu „mrtvo slovo na papiru“, već da njihova primjena donese stvarne promjene za građane sa invaliditetom, uključujući u Podgorici.

Kao primjer navodi to što gradsko preduzeće „Putevi“ posjeduje autobuse sa spuštenim rampama i govornim automatima, ali da se njihova funkcionalnost „često obesmišljava neadekvatnom primjenom“. Takođe, na autobuskim i željezničkim stanicama ne postoji razglas koji bi građane sa i bez oštećenja vida informisao o polascima i dolascima sredstava javnog prevoza, ističe Zekić.

„Uprkos tehnološkim mogućnostima koje današnje vrijeme nudi, ne postoje sajtovi, aplikacije, niti drugi komunikacioni alati koji bi omogućili osobama sa oštećenim vidom pristup osnovnim informacijama o prevozu. Telefonske linije, call centri ili Brajeve table na stanicama takođe nisu dostupni. Na taj način, osobe sa invaliditetom prečesto bivaju prepuštene improvizovanim rješenjima i oslanjanju na pomoć drugih ljudi“, navodi se u saopštenju.

Preokret će se zalagati, kaže Zekić, za uvođenje reda u gradskim autobusima kako građani sa invaliditetom ne bi bili diskriminisani, kao i za obezbjeđivanje dostupnih informacija o prevozu u formatima koji su prilagođeni svima, bez obzira na njihovu informatičku pismenost ili fizičke sposobnosti.Drugi veliki problem, naglašava, tiče se pristupačnosti parkinga i trotoara. U glavnom gradu, kako je rekao, nema dovoljno parking mjesta za osobe sa invaliditetom, a tamo gdje ih ima, ona su često nepravilno postavljena ili zauzeta vozilima bez potrebnih oznaka.

Takođe, pješaci, uključujući osobe sa oštećenim vidom, često su prinuđeni da se kreću ulicama, izlažući se opasnosti, jer su trotoari blokirani parkiranim automobilima, dodaje Zekić.

„Osim toga, elementi infrastrukture namijenjeni osobama sa oštećenim vidom, poput taktilnih staza, često su loše postavljeni ili su nekvalitetni, čime se dovodi u pitanje njihova bezbjednost i funkcionalnost. Preokret se zalaže da takvi infrastrukturni projekti budu izvedeni u skladu sa potrebama krajnjih korisnika i u konsultaciji sa osobama sa invaliditetom i relevantnim stručnjacima“, naveo je on.

Zekić je poručio da će se Preokret u narednom mandatu Skupštine Glavnog grada boriti za dostojanstvo i bezbjednost svih građana u saobraćaju, jer se samo kroz inkluzivne politike može stvoriti društvo u kojem su svi njegovi ravnopravni članovi.