Pljevljaci i dalje bez jeftinijeg peleta

Pljevljaci i dalje bez jeftinijeg peleta

Komisija za kontrolu javnih nabavki usvojila je žalbu pljevaljskog preduzeća “Jasen” i ponovo poništila odluku Opštine Pljevlja od 13. avgusta o izboru najpovoljnije ponude za nabavku peleta, koji će se građanima isporučivati po subvencioniranim cijenama.

Komisija je nalažila Opštini Pljevlja – Sekretarijatu za stambeno komunalne poslove, saobraćaj i vode da u roku od 15 dana otkloni nepravilnosti.

Ovo je treći put da Komisija poništava odluku o izboru najpovoljnije ponude zbog čega kasni isporuka peleta građanima, a nepoznato je kada će biti dopremljene prve količine peleta iako se početak sezone grijanja približio.

Opština je 13. avgusta izabrala preduzeće “Mikro-Mont” iz Bijelog Polja, nakon što je dva puta Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki poništavala njenu raniju odluku kojom je kao najpovoljniju ocjenila ponudu preduzeća “Jasen”.

Zajednička ponuda “Javor Internacional” d.o.o. Pljevlja i “Nikola” d.o.o. Berane bila je drugorangirana, ponuda “Eurozox” d.o.o. Danilovgrad trećerangirana, dok je ponuda ponuđača “Jasen” odbijena kao neispravna.

2.700 tona peleta po cijeni od 496.503 eura je „Mikro-Mont“ trebalo Opštini da isporuči

“Jasen” je 23. avgusta preko punomoćnika advokata Nebojše Vojinovića izjavio žalbu Komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki zbog nepotpuno i nepravilno utvrđenog činjeničnog stanja, povrede pravila postupka i pogrešne primjene materijalnog prava.

“Jasen” u žalbi, u bitnom, ističe da je pobijana odluka nezakonita, jer je naručilac u postupku izvršenja rješenja Komisije za zaštitu prava od 9. maja njegovu ponudu odbio kao neispravnu, čime ga je onemogućio da učestvuje ravnopravno na tenderu, iako je njegova ponuda za 70.000 eura povoljnija od ponude ponudača “MIKRO-MONT”.

U ponovnom postupku Opština treba da utvrdi da li preduzeće “Mikro-Mont” ispunjava uslov stručne i tehničke sposobnosti i nakon toga odluči o ponudi tog preduzeća.

Izborom bjelopoljskog preduzeća “Mikro-Mont” kao najpovoljnijeg ponuđača, Opština Pljevlja je sredinom avgusta okončala tender koji je prethodno bila poništila. Postupila je po nalogu Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, nakon žalbi koje je podnijelo preduzeće Mikro-Mont.

Ponuda pljevaljskog preduzeća “Jasen”, koja je prethodno izabrana kao najpovoljnija, u ponovljenom postupku ocijenjena je kao neispravna.

Javni poziv za nabavku peleta objavljen 29. januara i do sada nije realizovan zbog izjavljenih žalbi, a u međuvremenu Opština je poništila tender, na koji se žalilo bjelopoljsko preduzeće.

“Mikro-Mont” je trebalo Opštini da isporuči 2.700 tona peleta po cijeni od 496.503 eura u roku od 30 dana od dana potpisivanja ugovora.

Opština plaća polovinu ugovorenog iznosa, a drugu polovinu građani prilikom preuzimanja peleta. Građani imaju pravo na po dvije tone peleta po subvencioniranim cijenama. G