UP: Utvrđuje se krivična odgovornost dva policajca zbog incidenta u Beranama

UP: Utvrđuje se krivična odgovornost dva policajca zbog incidenta u Beranama

Uprava policije je odmah po saznanju za incident u Beranama preduzela mjere i radnje definisane odredbama Zakona o unutrašnjim poslovima koje se odnose na utvrđivanje okolnosti pod kojima je sredstvo prinude upotrijebljeno.

Kako je CdM juče objavio, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda zaključio je da su policajci suprotno Zakonu o unutrašnjim poslovima upotrebijebili sredstava prinude, odnosno prekoračili ovlašćenja, prema Berancu za vrijeme racije u jednom lokalu u tom gradu. Njega su policajci tukli u vukli po betonu, tada je teško povrijeđen, što je dokumentovano ljekarskim izvještajima i fotografijama. Iz Mišljenja ombudsmana se zaključuje da su policajci o tom događaju sačinili službene zabilješke koje ne odgovaraju istini. O svemu je obaviješteno nadležno tužilaštvo i postupak se vodi pred Osnovnim sudom u Beranama.

“Od strane Ministarstva unutrašnjih poslova formirana je Komisija za ocjenu okolnosti pod kojim je upotrijebljeno sredstvo prinude u konkretnom slučaju, te je sa mišljenjem Komisije, aktom od 9. februara 2024. godine, obaviješten nadležni državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama pred kojim je u toku krivični postupak utvrđivanja krivične odgovornosti protiv dva službenika koja su učestvovala u ovom događaju”, navodi policija.

Osim toga, naglašavaju da Uprava policije ima nultu toleranciju prema svim slučajevima neopradvane upotrebe sile odnosno nezakonite upotrebe sredstava prinude.

“Ističemo da preduzimamo i da ćemo i u narednom periodu preduzimati sve aktivnosti koje se odnose na sprečavanje slučajeva torture i nezakonite primjene policijskih ovlašćenja”, poručuje policija.