Udruženje podstanara: Drastično ćemo proširiti krug onih koji će imati pravo na podstanarske subvencije

Udruženje podstanara: Drastično ćemo proširiti krug onih koji će imati pravo na podstanarske subvencije

U prvih mjesec dana nakon našeg dolaska na mjesto gdje se odlučuje o budućnosti građana Podgorice, nećemo samo povećati iznos subvencija koje podstanarske porodice primaju – a koje sada iznose ponižavajućih 50 eura – već ćemo drastično proširiti krug onih koji će imati pravo na te subvencije, saopštili su iz Udruženja Podstanara Crne Gore-Moj dom.

“Prethodne vlasti su postavile birokratske prepreke koje su onemogućile da većina podstanara uopšte dobije potrebnu pomoć. Tražili su ugovore o zakupu sa stanodavcima kao uslov za subvencije, iako je svima jasno da preko 90% podstanara nema takve ugovore zbog stvarne situacije na tržištu stanovanja. Ovaj sistem je, u svojoj suštini, bio diskriminatoran i neodrživ. Time su hiljade porodica bile lišene osnovnog prava na pomoć koju zaslužuju. Mi to nećemo dozvoliti”, poručuju iz ovog udruženja.

Pokret podstanara će, kažu, ukinuti ovaj nepravedni uslov.

“Ugovor o zakupu više neće biti prepreka za dobijanje subvencija. Hiljade porodica koje su do sada bile isključene konačno će ostvariti svoja prava, i to u znatno većim iznosima nego što su ikada imali priliku da dobiju”, navodi Udruženje podstanara.

Ovo poručuju, nije samo pitanje pomoći podstanarima.

“Ovaj korak je dio šire borbe za sve ranjive grupe u našem društvu. Njihova socijalna primanja će biti značajno povećana, kako bi konačno dobila oblik ozbiljnog socijalnog davanja, a ne milostinje. Naš cilj je izgradnja sistema u kojem će dostojanstvo svakog građanina biti zaštićeno, u kojem ćemo imati pravednu i solidarnu zajednicu. Vrijeme je da vratimo vjeru u socijalnu pravdu i da se oslobodimo tereta sistema koji nas je sve predugo sputavao”, zaključuju u saopštenju.