Održana radionica na temu diskriminacije i segregacije REM populacije

Održana radionica na temu diskriminacije i segregacije REM populacije

Održana je radionica za predstavnike obrazovnih institucija na temu: diskriminacije i segregacije pripadnika romsko – egipćanske populacije.

U cilju boljeg upoznavanja predstavnika obrazovnih institucija sa diskriminacijom i segregacijom pripadnika RE populacije, prisutnima su prezentovani slučajevi diskriminacije pripadnika RE populacije, koji su poznati iz izvještaja Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, a neki su pokrenuti i na inicijativu naše organizacije.

Kao pozitivni primjeri u vezi obrazovanja, navedene su ustanove prepoznatljive po obrazovanju učenika RE populacije. Na nivou predškolskog obrazovanja, tu prednjači JPU ,,Radmila Nedić,, u kojoj je ove školske godine upisano 60 djece RE populacije. Ova djeca su u potpunosti prihvaćena u ovoj ustanovi i imaju obezbijeđen prevoz od strane škole ,,Radomir Mitrović,, u kojoj se školuje blizu 160 djece RE populacije.

Radionici su prisustvovali predstavnici različitih obrazovnih ustanova kao i učesnici programa Javnih radova koji su zaposleni preko Zavoda za zapošljavanje u JPU ,,Radmila Nedić,, JU OŠ ,,Radomir Mitrović,, i Udruženja za podršku Roma i Egipćana.

Zaključak je da se i u daljem periodu obraća posebna pažnja na djecu iz ranjivih kategorija, da je obrazovanje put ka uspjehu, te da treba nastaviti sa pozitivnim trendovima koji se tiču obrazovanja pripadnika RE populacije.

Naša organizacija zastupa interese svih pripadnika RE populacije te svi mogu dobiti besplatne pravne savjete u pogledu zaštite od diskriminacije.

Ova aktivnost održana je u okviru projekta: Obrazovanjem do uspjeha RE populacije u Beranama koji je finansijski podržan od Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.